1 Haziran 2024 Cumartesi günü saat 13:30'da Sabahattin Ali büstüne çelenk koyma ile başlayan törene ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Av. Sedat Durna da katılan isimler arasında yer aldı.

Edebiyata ve hayata dair büyük eserler bırakan, bildiği doğruların peşinde koşmaktan vazgeçmeyen Ali ve Haziran ayında hayattan ayrılan aydınların da anıldığı programda ÇYDD Kırklareli Şube Başkanı Birsen Meriç Türkoğlu konuştu. Türkoğlu konuşmasında şu ifadeleri dile getirdi;

"Sabahattin Ali, Edebiyatımızın Vicdanını Oluşturan Sanatçıların Başında Geliyordu"

"Soruşturmaları, mahkemeleri, hapsi, polis tarafından izlenmeyi, suçlanmayı, mimlenmeyi, kaçışı ve en sonunda ne yazık ki ölümü... Hepsini göze almış, cesur bir aydındı. Yolunu aydınlatan adalet ışığına güvendi daima; istedi ki insanlar sömürülmesin, istedi ki adalet gelsin ülkeye ve yeryüzüne. İnsanlar hakça ve mutlu yaşasınlar: sömürünün olmadığı eşitlikçi bir toplumda kendilerini geliştirsinler. Barışla dolsun yeryüzü ve gökyüzü; insanlar kardeş olsun istedi. Sınırların ötesine geçsin insanlar; ırk, dil, din farkları kalmasın yeryüzünde. Kadınlar aşağılanıp sömürülmesin, kendi bedenleri üzerinden birtakım kötülüklere bulaştırılmasın. Sabahattin Ali, edebiyatımızın vicdanını oluşturan sanatçıların en başında geliyordu."

Ç22

Tuna Soykan'dan Başkan Derya Bulut'a Teşekkür Tuna Soykan'dan Başkan Derya Bulut'a Teşekkür

"41 Yıllık Kısacık Yaşamına Kocaman Bir Ölümsüzlük Sığdırdı"

"İyi ki geçtin bu dünyadan Sabahattin Ali; 41 yıllık kısacık yaşamına kocaman bir ölümsüzlük sığdırdı, dünyaca ünlü romanlarının hikayelerinin yanında... Yaşama hakkı verilseydi kim bilir daha neler neler kalırdı elimizde kendisine dair. Yaşamasına izin verilseydi 117 yaşında olacaktı Sabahattin Ali. Ama Başın Öne Eğilmesin diyen Sabahattin Ali burada."

Ç55

ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Av. Sedat Durna açılış programında yaptığı konuşmada şu ifadeleri dile getirdi;

"Toplumcu Aydınlanmacı Kimliğin Simge İsmiydi"

"Sabahattin Ali'yi 76 sen önce bu güzel ilimizde sonsuza uğurladık. Ve 34 yıldır da sonsuza uğurlandığı topraklarda anıyoruz. Sabahattin Ali bir öğretmendi, bir yazardı. Toplumcu aydınlanmacı bir kimliğin simge ismiydi. Sabahattin Ali'yi yitirdik, Muammer Aksoy'u yitirdik, Bahriye Üçok'u yitirdik, Uğur Mumcu'yu yitirdik, Ahmet Taner Kışlalı'yı yitirdik, Necip Ablemitoğlu'nu yitirdik, sayısız demokrasi şehidimiz var. Hepsinin maneviyatı karşısında saygı ile eğiliyoruz."

"2 Gün Boyunca Sabahattin Ali'yi Anlatacağız"

"Burada da Sabahattin Ali simge bir isim. Aramızdan ayrıldığı, koparıldığı topraklardayız. 2 gün boyunca onu anacağız, onu anlatacağız. Ama bir yandan da toplumcu kimliğine atıfta bulunarak bugün eğitim içinde bulunduğu tehditleri konuşacağız."

Ç33Ç11

Ç66

Editör: Şefik Kenar