Kırklareli Belediyesi organizasyonunda 6 Şubat Depremi için anma programı gerçekleştirildi. Saat 04.17’de Dingiloğlu Parkında başlayan programa aralarında depremzedelerin de olduğu çok sayıda vatandaş katıldı.

“Bu acıyı Kırklareli halkı olarak yüreklerimizde hissettik”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu bir konuşma gerçekleştirdi. Depremin üzerinden 1 yıl geçtiğini ancak anıların taze olduğunu söyleyen Başkan Kesimoğlu; “Bu anma anımıza hepiniz hoş geldiniz. Bizler sıcacık yataklarımızdan kalktık geldik. Ulvi bir amaç doğrultusunda. 1 yıl önce zarar gören insanlarımızın anısına bir araya geldik. Duygu, düşüncelerimizi ve dayanışma duygularımızı ortaya koyuyoruz. Ama bundan 1 yıl önce o masum insanlar sıcacık yataklarında deprem felaketi ile karşı karşıya kaldılar. O gece feryat figan canhıraş yardım talebi içerisinde ve maalesef pek çoğu hayatını kaybetmiş biçimde enkaz altındaydı. Kırklareli deprem bölgesinde değil ama duyarlı Kırklareli halkıyla bizler de yüreklerimizde hissettik o acıyı. Keşke hiç yaşanmasaydı. O gece insanlar hipotermi de denilen donarak hayatlarını kaybettiler. O acılar, yardım çığlıkları elbette ki unutulur değil biz yüreğimizde taşıyoruz. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hala şifa bekleyen o travmayı üzerinden atmaya çalışan tüm yurttaşlarımıza da sağlık diliyorum. Tıbbi tedaviyle bunun üzerinden gelmelerini diliyorum” dedi.

D S C 0130

“Bu kadar dayanışma duygusunun gelişmiş olduğu bir yer ben gerçekten görmedim”

Deprem bölgesine 3 kez gittiğini ve gördüklerini anlatan Kesimoğlu; “Biz depremin ilk anından itibaren deprem bölgesine gittik. Ben bölgeye 3 kez gittim. İlk gittiğimde inanın eksi 27 dereceydi. Üzerimde kalın parka, ayaklarımda bot ama üşüyordum. O enkazların altına sesini duyurmaya çalışan insanların çığlıkları hala kulaklarımızda. Ve biliyorum bugün aramızda az da olsa o bölgeden gelen yakınlarını kaybeden, uzuvlarını kaybeden, sağlıklarını kaybeden yurttaşlarımız var. Onlar biliyorlar ve sesimizin ulaştığı tüm yurttaşlarımız bilsinler ki Kırklareli halkı her zaman övünçle yad edilecek bir halk. Evinden hırkasını, battaniyesini getirdi, içme suyunu getirdi, çocuklar oyuncaklarını getirdi. 2 çocuk topladığı bozuk paraları getirdi bana oraya göndermek için. O çocuklar duygularını yazdılar. Bu kadar dayanışma duygusunun gelişmiş olduğu bir yer ben gerçekten görmedim. Evlatlarımızla halkımızla ne kadar övünsek azdır” ifadelerini kullandı.

“Depremle alakalı çalışmalar en bilimsel biçimde yürütülmeli”

Yöneticilerin deprem gerçeği ile en bilimsel yöntemlerle mücadele etmesinin önemini vurgulayan Kesimoğlu; “Allah’tan geldi demek bir noktaya kadar ama bu depremi Allah’a havale etmek çok doğru olmaz. Japonya’da da 8-9 büyüklüğünde depremler oluyor ama ya 5 kişi ya 6 kişi hayatını kaybetti. Tanrı tek orada daha mı kuvvetli oluyor hayır onlar depremin bilinci içerisinde gerekli önlemleri alıyorlar. Arada ki temel fark bu. Biz 1999 depremini yaşadık yine canlarımız gitti ama ders almamışız demek ki. Umarım ve dilerim 6 Şubat depremi hepimiz için ve özellikle devletimiz için bir deney laboratuarı oluşturur. Bu depremle nasıl yaşarız diye tedbir almamız gerekir diye düşünüyorum. Umarım yetkililer de bunun bilincinde ve çabası içerisindedir. Bu hiçbir siyasi platforma çekilmeyecek kadar insani bir boyut. Hepsinin mekanı cennet olsun. İnanın ben o anı yaşıyorum. Elbette içimiz dolu söyleyecek paylaşacak çok şeyimiz var ama biz bu akşam sonsuzluğa uğurladığımız o güzel insanları rahmetle şükranla ve minnetle analım. Kırklareli halkının o süreç içerisindeki duyarlılığına kentin belediye başkanı olarak şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Allah’tan niyaz ediyorum ki bir daha böyle sıkıntılar yaşamayalım. Devletimizden talep ediyorum depremle ve kentsel dönüşümle alakalı çalışmaların en bilimsel biçimde ve yarın hayata geçecek tedbirleri içerecek bir biçimde gerçekleşmesini istiyorum. Doğanın kanunudur elbette yaşayacağız ama depremle nasıl mücadele edebiliriz, nasıl insanlarımızı koruyarak insanları geleceğe sağlıklı bir biçimde taşıyabiliriz onun üstün gayreti içerisinde olmalıyız diye düşünüyorum” sözlerini sarf etti.

D S C 0125

“Ne ihtiyacınız olursa Kırklareli halkı olarak biz buradayız”

Kırklareli’nde bulunan depremzedelerin her zaman yanında olduklarının altını çizen Kesimoğlu; “Depremzede kardeşlerimiz aramızdalar, aramızda olmayan depremzede kardeşlerimiz de var. Biz gönlü geniş bir halkız onlar da bilsinler ki yüreklerinde ne hissediyorlarsa Kırklareli insanları o yüreklerin içerisindedir. Onları anlamayabiliriz ama anlamaya çalışıyoruz. Ne ihtiyacınız olursa Kırklareli halkı olarak biz buradayız. Umarım ve dilerim o travmaları atlatmaları için devletimizin şefkat elini hissederler. Eskiden olduğu gibi daha sağlıklı bir biçimde yaşamaya tutunacaklardır” diyerek konuşmasını sonlandırdı. (Volkan Abuy)

Editör: Volkan Abuy