Kırklareli’ne olan sevgisinin hemen her fırsatta gösteren ve bugüne kadar Kırklarelili müzisyenlerin daha geniş kitlelere ulaşmasında büyük emeği olan Burhan Öçal, Trakya All Stars grubu ile şehrimizin müzikal kültürünü hem ülkemize hem de dünyaya tanıtmış usta bir isim aynı zamanda. Doğup büyüdüğü yer olan Karakaş Mahallesi’ne beste yapacak kadar da köklerine sık sıkıya bağlı bir sanatçı Burhan Öçal. Son dönemde müzisyenliğin yanı sıra oyunculuğu ile de ön plana çıkan değerli sanatçı Burhan Öçal’ı ‘Kırklarelili Ünlüler’ sayfalarımızda konuk ediyoruz.

Burhan Öçal hakkında…

Burhan Öçal, 25 Nisan 1959 tarihinde Kırklareli'nde müzisyen bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Babası sinema işletiyordu. 7 kardeşin en küçüğüdür. Çocukluğunda bir dönem Niğde'ye gitti, bir yıl kadar orada kaldı. Ortaokulu Kırklareli'nde, liseyi Ankara'da okudu. Sonrasında Nişantaşı'nda İstanbul Belediye konservatuvarına gitti, ama bitiremedi.

18 yaşındayken babasına Amerika'ya gitmek istediğini söyledi. Çocukluk arkadaşı Erol Aral o dönemde İsviçre'de okuyordu. Erol'la kardeş gibiydi önce onu ziyaret edip oradan Amerika'ya gitmeyi planladı ama Zürih'e varınca orada tam 12 yıl kaldı. Çok genç yaşta başladığı müzik çalışmalarına 24 yaşından itibaren gittiği İsviçre, Zürih'te devam etmektedir. Ve halen 2 ülke arasında gidip gelmektedir.

Burhan Öçal, Darbuka, kös ve her tür perküsyon enstrümanının yanı sıra, divan-saz, tanbur ve ud gibi telli Türk çalgılarının da ustasıdır.

Zürih ve İstanbul merkezli müzisyen Burhan Öçal, çocukluk yıllarından beri müziğe hep ilgi duymuştur. Müzikal ve sanatsal performanstaki profesyonel kariyeri, Avrupa'daki ilk yıllarında gelişti. Keşfetme şehveti ve tutkusu, çok genç yaşta dünyanın her yerinden birçok başarılı müzisyen ve sanatçıyı geçmesine yol açtı. Çoğu ile projeler yürüttü ve işbirlikleri bugün de devam ediyor. Öçal, İsviçre'deki ilk yıllarında ünlü İsviçreli caz müzisyeni Pierre Favre ile çaldı. İşbirlikleri İsviçreli caz piyanisti George Gruntz, dünyaca ünlü Portekizli piyanist Maria Joao Pires ve Avustralyalı piyanist Peter Waters ile devam etti.

Başta Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde sahne alan Öçal'ın en büyük hayali Amerika'ya gidip Hollywood'da oyunculuk yapmaktı. Hava Durumu Raporu'nun yaratıcısı efsanevi Jo Zawinul ile tanıştığında kariyer planları değişti. On yıl boyunca Zawinul'un senfonik caz projesinde solo performans sergiledi. İlk solo albümü Butcher's Dance'i funk caz grubu “Burhan Öçal Group” ile seslendirdiği bir başka albüm izledi. Geleneksel müziğe olan ilgisini hiç kesmeden “İstanbul Oriental Ensemble”ı kurdu. Grup, 16 yıl boyunca dünya çapında performans sergiledi ve olağanüstü hale geldi. İstanbul Oriental Ensemble, Gypsy Rum ve Sultan's Secret Door ile birlikte seslendirdikleri ilk iki albüm, Alman Grammy'si “Prieses der Deutschen Schallplattenkritik” ile ödüllendirildi. Bu süre zarfında kendisine “imparator” diyen Sting ile birçok kez tanışmış ve sahne almıştır. Dünyaca ünlü yaylı çalgılar grubu Kronos Quartet ile uluslararası performansları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde sayısız konser yer aldı.

Discography

Öçal, ABD'nin prestijli yetenek ajansı ICM'nin klasik gitar sanatçısı Eliot Fisk ile bu sıralarda tanıştı. İkili, on yıl boyunca Amerika ve Avrupa'da işbirliği yaptı ve birlikte performans sergiledi. Bu arada Öçal ve yakın arkadaşı Amerikalı caz bas gitaristi Jamaaladeen Tacuma'nın ortak albümü Groove Alla Turca yayınlandı. Ardından dünyaca ünlü Montreal Caz Festivali'nde 150 bin kişilik bir seyirci kitlesine sahne aldı. Paris'te kaydedilen solo projesi Jardin Ottoman ile Le Monde'un “Chok” ödülüne layık görüldü. 2006 yılında İrlandalı kemancı Eilen Eiwers ile Amerika Birleşik Devletleri turnesine çıktı.

Öçal, Osmanlı saltanatındaki hayal gücünden esinlenerek, 36 Osmanlı padişahı onuruna Sultan projesini hayata geçirdi. Projenin bugüne kadar üç albümü çıkarılmış olup, kalan 33 albümün on yıl içinde tamamlanması öngörülmektedir.

Öçal, memleketi Kırklareli onuruna kurduğu Trakya All Stars grubuyla birlikte iki albüm tamamladı ve birçok konser verdi. Ünlü İngiliz şef Howard Griffiths ile ortak senfonik projeleri tamamladıktan sonra, 2007 yılında Zürih Oda Orkestrası ile birlikte Concerto a la Turca'yı yayınladı. Ukraynalı piyanist Alexey Botvinov ile Goldberg Reloaded Project, Reloaded 2 ve Double-Piano&Percussion projelerini tamamlamış, bu seçkin proje ile Paris, Basel, Kiev, Odessa, Kıbrıs ve Zürih'te birçok uluslararası mekanda konserler vermiştir. Dünyanın birçok senfonik orkestrasında solo performans sergileyen Öçal, şu sıralar iki büyük orkestra performansı üzerinde çalışıyor.

Öçal'ın işbirliği yaptığı virtüözlerin uzun listesinde dünyaca ünlü fotoğrafçı ve yönetmen Michel Comte da yer alıyor. Öçal'ın bitmeyen sinema tutkusu, “O Şimdi Mahkum” filmindeki başrolle başlayıp çeşitli dizi ve reklamlarla devam eden oyunculuğa yöneldi. Derimod reklamlarında rol aldı, Hennessy reklamları için Pharrell Williams ile bir video çekti ve Amerika Birleşik Devletleri'nde marka elçisi olarak göründü. Son zamanlarda, soğuk kış aylarında ısınmak için bonelere sığınan ve sürücülerin fark etmeyerek hayatlarını kaybeden sokak hayvanlarını kurtarmak için ikinciyeni.com ile ses getiren sosyal sorumluluk projesi Kaputa Vur'u hayata geçirdi. Proje milyonlarca kişi tarafından takip edildi ve sosyal medyada itibar kazandı.

Biography

Saz, tambura, kadeh davul, ud gibi birçok enstrümanın virtüözü olan Burhan Öçal, Montreal Caz Festivali, Montreux Caz Festivali, Womad Dünya Müzik Festivali, Perugia Caz Festivali, Roma Caz Festivali, Chicago gibi sayısız festivalde sahne aldı. Caz Festivali, Willisau Caz Festivali, Bombay Caz Festivali, İstanbul Caz Festivali, Berlin Caz Festivali, Paris Caz Festivali, Wien Caz Festivali, Jazz àVienne, Moskova Caz Festivali, Denhaag (Kuzey Denizi Caz ​​Festivali).

Burhan Öçal, aralarında birçok ünlü sanatçıyla sahne aldı: Sting, Jo Zawinul, Fazıl Say, Maria Joao Pires, Paco de Lucia, Kronos Quartet, Eliot Fisk, Howard Griffiths, Andreas Wollenweider, George Gruntz, Jamaaladeen Tacuma, Eilen Eiwers, Peter Kuhlmann, Peter Waters ve Werner Lüdi. Tüm Avrupa, Kuzey Afrika, Kanada, ABD, Güney Amerika, Orta Doğu, Uzak Doğu ve Asya ülkelerinde sahne alan Öçal, Avrupa turnesi için geri sayım yapıyor.

Burhan

Burhan Öçal Albümleri

Burhan Öçal / Butcher’s Dance

Verner Lüdi + Burhan Öçal / Grand Bazaar

Burhan Öçal / Group Derviş Mustafa

Burhan Öçal / Jardin Otoman

Burhan Öçal + Arif Erdebil / Demedim Mi

Burhan Öçal / Turkish Percussion Vol. 1

Burhan Öçal / Turkish Folks Music Vol. 1

Burhan Öçal + Enver İzmailov / Blacksea

Burhan Öçal + Istanbul Oriental Ensemble / Gypsy Rum

Burhan Öçal + Istanbul Oriental Ensemble / Sultan’s Secret Door

Burhan Öçal + Istanbul Oriental / Caravanserai

Burhan Öçal + Istanbul Oriental Ensemble / Grand Bazaar

Burhan Öçal + HJ. Hufeisen / 1001 Night

Burhan Öçal + Pete Namlook / Sultan

Burhan Öçal + Pete Namlook / Sultan Osman

Burhan Öçal + Pete Namlook / Orhan Gazi

Burhan Öçal / Orient Secret

Burhan Öçal + Jamaaladeen Tacuma / Groove Alla Turca

Burhan Öçal + Trakya All Stars / Kırklareli İl Sınırı

Burhan Öçal + Trakya All Stars / Oynamaya Geldik

Burhan Öçal / Yeni Rüya featuring Emel Sayın

Burhan Öçal + Zurich Kammer Orchestra + Howard Griffiths / Concerto Alla Turca

Burhan Öçal – Alexey Botvinov / Double Piano&Percussion

Burhan Öçal – Borusan Quartet

Burhan Öçal – Burhan Öçal & Jazz Dream

deneme

178444 10151249738140818 796980158 O

Filmografisi

2023:  Türkler Çıldırmış Olmalı - Albay Mehmet Kara

2021: Fatma - Ekber

2015: Hesapta Aşk

2013: Istanbul Unveiled

2010: Türkler Çıldırmış Olmalı - Albay Mehmet Kara

2008: Dinle Neyden

2007:  O Kadın - Yeşim'in babası

2006: Maçolar

2004:  O Şimdi Mahkum - Numan