Demirköy CHP’ye Yeni Başkan Demirköy CHP’ye Yeni Başkan

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis soru önergesi sundu.

Önergede şunlar kaydedildi;

“Esnaf ve Sanatkârlarımıza Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla Halkbank tarafından sağlanan kredi faiz oranları;

%7,5 ile Kredi Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %17 ye, %8,5 ile Kredi Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %18 e, %9,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %21 e, %12,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %24 e, %15 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %24 e, %17,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %25 e, %20 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %26 a, %22,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %27 e, %24 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %28 e ve %25 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı ise %29 a yükseltilmiştir.

Bu yüksek faiz artışı; esnafın borçlarını daha da büyütecek, mali durumunu olumsuz etkileyecek, işletmelerin bütçelerini zorlayacaktır.

Esnaf ve sanatkârlarımız Bakanlığınızdan “can suyu” beklerken, Halkbank bir yandan “Esnaf ve Sanatkara Destek Böyle Olur" diye reklam yapıyor öte yandan adeta esnaf ve sanatkârlarımızla alay edercesine esnafın kullandığı kredilerin faiz oranlarını yükseltiyor ve geriye doğru işletmeye başlayacağını açıklıyor.

Bu doğrultuda;

1-Ekonomik krizin, yüksek enflasyonun, hayat pahalılığının sorumlusu olarak esnaf ve sanatkârlarımızı mı tespit ettiniz,

Esnaf ve sanatkârların kullandığı kredilerin faizlerini artırıp bunu da geçmişe doğru uygulayıp esnafı yok ederek, kepenklerini kapatarak, işsizler ordusu yaratarak mı enflasyonu düşüreceksiniz?

2- Açıkladığınız “Tasarruf Paketi’nden işlerini yürütmek için “can suyu” bekleyen esnaf ve sanatkârlarımızın ödemekte zorluk çektiği borçlarının geriye dönük faizlerini yükseltip, esnafın borcunu büyüterek yeni iflasların yaşanmasını nasıl önleyeceksiniz?

3- 2024 yılının ilk dört ayında 30 bin 711 esnafımızın kepenk kapattığı ve esnafın borcunu borçla kapatarak ayakta kalmaya çalıştığı bilinirken esnaf ve sanatkârlarımızın kredi imkanlarını daraltıp, geriye dönük ilave yükler getirip esnafın hangi sorunlarını çözeceksiniz?

4-Büyük şirketlerin borçları yeniden yapılanırken, hatta silinirken, garantili ödemeler devam ederken, kur korumalımevduat hesaplarıyla servet transferleri yapılırken borç batağındaki esnafın geçmişte kullandığı kredinin faizlerini yükseltme nedeniniz nedir, bu konuda esnafımızı rahatlatacak yeni bir düzenleme yapacak mısınız?” 

Editör: Haber Merkezi