Soydin, yaptığı açıklamada Kırklareli’nin uzun süre aynı nüfus oranında kaldığını, bu durumun depremden sonra değişmesiyle birlikte kentte ciddi bir nüfus artışının gözlemlendiğini kaydetti. Artan zorunlu göçün yanı sıra, öğrenci sayısının artması, hastanenin büyümesi ve sanayi bölgesinde yapılan projelerin de ciddi bir etkisinin olduğunu ekledi.

Yeni Göç Dalgası Tercihleri Arttırırdı

Yeni göç dalgasıyla müstakil yapılaşmaya talep olduğunu bunun yanında apartman dairelerinin de tercih edildiğini ekleyen Soydin; “Tabii ki kişilerin tercihine göre bu değişiyor. Bölgede zorunlu göçlerdeki artış da bu durumu oldukça etkiliyor.” Dedi.

Kırklareli Büyüyor

Uzman Gayrimenkul sahibi Sergen Soydin; “Mevcut yapılarda da artış devam ederken bu artışın en çok olduğu bölgeleri; Karakaş Mahallesinde Eriklice Caddesi, Cumhuriyet Mahallesinin Kayalı’yı kapsayan kısmı, Doğu Mahallesi’nin arka tarafları, Akalar Mahallesinde ise Hastane arkası, Dereköy yoluyla Eriklice arasını gösterebiliriz. Elbette bu durum imara açılma hızı ile yapıların tamamlanma hızına bağlı olmasının yanı sıra buradaki yatırımcıların ve işletmecilerin tasarrufuna kalıyor.

Kırklareli’nde yapılaşmanın artış göstermediği bölgeleri de aktaran Soydin, “Kavaklı- Karahadır bölgesi birinci derecede tarım arazisi olduğu için bu alanlarda imar durumu genişlemesi yakın vadede söz konusu değil. Uzun vadede tabi ki bu da değişiklik gösterebilir” şeklinde konuştu.

“Her Yatırımcının Yatırımdan Beklentisi Farklıdır”

Yatırımcıları genellikle üç kademeye ayrıldığını söyleyen Soydin, “Bunları kısa vade, orta vade ve uzun vadeli yatırımcılar olarak ayırabiliriz. Her yatırımcının yatırımdan beklentisi farklıdır. Uzun vadeli yatırımcı çok ucuz fiyata bir yer bulup çok uzun vadede değerlendirmek ister. Orta vadede yatırımcılar bir yıl ile beş yılı arasında değerlendirmek isterken, kısa vadeli yatırımcılar ise sürekli getiri bekler. Bunlara örnek olarak daire alanları, kiraya verip kira getirisini kısa vadede görmek isteyenleri örnek verebiliriz. Orta vadeli yatırımcılar imarlı arsa tarafını tercih ediyorlar. Uzun vadeli yatırımcı daha çok tarla, devletin ve kurumların yapmış olduğu projelerle ilgileniyorlar” bilgilendirmesinde bulundu.

Sıcak Paraya Talep Arttı

Soydin, tarla konusunda da vatandaşlara detaylar verdi, “Tarla, çiftçiler ve tarım faaliyetleri yürüten vatandaşlar için bir yatırım aracıdır. Çünkü çiftçiler de oradan bir yatırım elde ediyor. Ancak bu durum çiftçilikte artan maliyetlerin düşmesiyle, örneğin gübre fiyatlarının azalmasıyla, büyük parsellerin ve büyük parçaların satışında son zamanlarda bir azalma meydana getirdi. Küçük parçalar daha çok hobi bahçesi, bağ evleri, bungalov yapılar olmak üzere tercih ediliyor.  Yola yakınlığı, parselin durumu, bu topraktan elde edilecek verim, toprağın şeklin, güvenliği, bunların hepsi uzun vadeli yatırımcıyı etkiliyor. Yatırım daha çok sıcak paraya, banka mevduatlarına, döviz ve altın gibi daha kısa vadede daha çok sıçrayış yapan taraflara kaydı.” Dedi.

Toprak ve Beton İkinci Yatırım Aracı Oldu

Yatırım araçları olarak toprak ve betonun ikinci sıraya düştüğünü dile getiren Soydin, “Toprak ve beton Türkiye’mizin ve insanımızın ilk yatırım aracıyken şu kısa sürede ikici sıraya düştü” dedi.

Ev Fiyatları Yükselişte

Soydin, Kırklareli bölgesinde ev fiyatlarının geçtiğimiz yıllarda yüzde 20 ile yüzde 32 arasında gözlemlendiğini, ancak günümüzde yüzde 45 -50’lere dayandığını, bu durumun ortaya çıkmasında ise artan döviz kuru ve işçi maliyetlerinin sebep olduğunu aktardı.

Sergen Soydin, bu durumun kiralık ev fiyatlarını büyük ölçüde etkilemesinin yanında, yatırımcıların ev aldığı zaman düşük rakamlara evini kiraya veremediğini dile getirdi. Her zaman bir ‘EFE-TÜFE’ endeksi orantısı olduğunu dile getiren Soydin, “Bu durum memur ve işçi maaşlarını da etkiliyor. “Dedi.

Piyasadaki bir diğer artış sebebini de aktaran Uzman Gayrimenkul sahibi Sergen Soydin, “Piyasadaki artışın bir diğer sebebi ise yakın zamanda yeni inşaat projelerinin olmayışıdır. Bu duruma pandeminin de büyük etkisi söz konusu. Piyasadaki durumun sıkışık olması, sıfır daire talebini de karşılayamadı. Bu süreçten sonra yeni yapılar ve yeni projeler devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kırklareli’nde En Çok Tercih Edilen Mahalleler

Kırklareli’nden çok tercih edilen Mahalleleri aktaran Soydin, “Kırklareli’nde en çok tercih edilen mahalleler deprem öncesine kadar İstasyonaltı Mahallesi, Sırtbağlar kısımlarıydı. Fakat zemin etüdü yapıldıktan sonra bilinçli yatırımcı ve daire sahipleri artık daha çok Yayla Mahallesi, Karaca İbrahim mahallesine doğru yöneldi” dedi.

Kırklareli’nde En Çok Tercih Edilen Daireler

Soydin, Kırklareli’nde en çok tercih edilen daire tiplerini de paylaştı. Bu bağlamda çekirdek aileler için 2+1 daireler tercih edilirken, yatırımcıların da, alıcıların da en çok tercih ettiği daireler arasında 85 ile 110 m2’lik daireler olduğunu aktardı.

Kalabalık ailelerin yine 3+1 daireleri tercih ettiğini dile getiren Soydin, konuşmasının devamında satılık ev taleplerinden bahsetti. Şu an piyasa şartlarında satılık talebinin çok fazla bulunmadığını aktaran Soydil, bunun sebebinin artan faizler ile banka mevduat faizlerinin yüksek olması ve yatırımcıların daha çok sıcak paraya, mevduat gelirine yönelmesi olduğunu söyledi.

Soydin, “Şehrimize öğrencilerin gelmesine rağmen şu an kiralık ev talebinde bulunan öğrenci yok. Bunun sebebi; artan kira fiyatları ve öğrenciyi yollayan ailelerin ekonomik durumu” değerlendirmesini yaptı. Öğrencilerin bu yıl daha çok yurtlara ve apartlara yöneldiğini aktaran Soydin “Ama tabi bunun da bir kapasitesi var. Yurt ve apartlar dolduktan sonra tekrardan bir kiralık ev talebi doğabilir” dedi. (Güfte Çanlı)

Editör: Haber Merkezi