2009 yılında meydana gelen depremin dışında değerlendirme sıralamasında sarsıntı diye geçen ilk üç grupta olan 3.9 ve altı şiddetindeki depremler mevcut. Meydana gelen son hareketlerde ise en yüksek şiddet 1.8 büyüklüğünde.

Kırklareli'nde Şiddeti Düşük Depremler

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün şiddet karşılaştırması araştırmasına göre; Kırklareli'nde meydana gelen depremlerin büyük çoğunluğu hemen hemen hiç hissedilmez, üst katlarda bazı insanlar tarafından hissedilir diye tanımlanan birinci basamakta yer alıyor.

Kırklareli'nde En Son Deprem 15 Yıl Önce

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre 28 Ocak 2009 Çarşamba günü saat 23.23 sıralarında merkez üssü Kırklareli Vize'ye bağlı Kıyıköy beldesinde 3.6 şiddetinde deprem meydana geldi.

Meydana gelen 3.6 şiddetindeki deprem Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, ölçüm sınıflandırmasında 3. grupta yer alıyor. Bu sınıflandırmadaki depremlerin belirtileri için şu değerlendirmeler yapılıyor;

"Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu fark edemez. Duran araçlar hafifçe sallanır. Sarsıntı, büyükçe bir kamyonun geçişi sırasındaki sarsıntıyı andırır. Başlama ve bitişi insanlar tarafından hissedilebilir"

Son 3 Aydaki Sarsıntılar

Kırklareli'nde meydana gelen ya da Kırklareli'ni etkileyen son 3 aydaki sarsıntılara bakıldığında, 2 şiddetini bile bulmayan 9 adet sarsıntı mevcut. Meydana gelen sarsıntılarda 0.8 ile 1.8 şiddet aralığında meydan gelen 9 sarsıntı var.

Malko Tarnovo, Burgaz Bulgaristan (Kofçaz, Kırklareli) 0.9 şiddetinde, 4 Haziran 2024

Bolyarovo Yanbolu Bulgaristan (Kofçaz, Kırklareli) 1.2 şiddetinde 31 Mayıs 2024

Altos Burgaz Bulgaristan (Kofçaz, Kırklareli) 1 şiddetinde 24 Mayıs 2024

Kırklareli, Vize 1 şiddetinde 24 Mayıs 2024

Kırklareli, Vize 0.8 şiddetinde 21 Mayıs 2024

Kırklareli, Merkez 1.1 şiddetinde 10 Mayıs 2024

Kırklareli, Merkez 1.2 şiddetinde 3 Mayıs 2024

Kırklareli, Vize 1 şiddetinde 24 Nisan 2024

Kırklareli, Merkez 1 şiddetinde 22 Nisan 2024

Burgas, Burgaz Bulgaristan (Kofçaz, Kırklareli) 1.8 şiddetinde 22 Nisan 2024.

Olası Marmara ve İstanbul Depremi Etkisi

Taşıyıcı sistem düzensizliklerinden dolayı, meydana gelecek depremlerin etkisinin yüksek olabileceğini öngören uzmanlar Kırklareli'nin depremmden etkilenebileceğini ifade ediyor. Bu konuda daha önce Alternatif Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç da bu detaya vurgu yaptı. Kılınç konu hakkında şu sözleri dile getirmişti;

Kırklareli’nde Tesettür Festivaline Yoğun İlgi Kırklareli’nde Tesettür Festivaline Yoğun İlgi

"Özellikle yaptığım incelemelerde şunu gördüm ki; yapılarda taşıyıcı sistem düzensizlikleri mevcut. Bu da olası bir depremde yapıların etkilenme riskini artırıyor. Dolayısıyla Marmara veya İstanbul depreminin gerçekleşmesi halinde Kırklareli’nin de etkileneceğini düşünüyorum. İlimizde yıkılma riski bulunan binalar maalesef var.”

Il Deprem

Editör: Şefik Kenar