Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekiye Uysal’ın konuşmacı olduğu “Orta Çağ’da Samsat Camcılığı” konferansı Eczacılık Fakültesinde düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülgün Yılmaz, “Bahar Konferansları”nın ikincisini düzenlemekten duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Bugün camcılık konusunda alanın uzmanlarından biri olan değerli Zekiye hocamın sunumunu izleyeceğiz. Hem öğrencilerimizin hem de bizlerin konferans sonunda önemli bilgilerle buradan ayrılacağımıza inanıyorum. Bilgi paylaştıkça çoğalan bir hazinedir. Bu tip konferanslarda bu hazinenin zenginleşmesine vesile olmaktadır. Bu anlamda değerli Zekiye Hocama teşekkür ediyorum.” dedi.

Prof. Dr. Zekiye Uysal, cam nasıl elde edildiği ve tarihçesi hakkında bilgi paylaşarak başladığı konuşmasında, el sanatları içerisinde en kırılgan malzeme olmasına rağmen Antik devirlerden itibaren camın tarihi serüveninin izlenebiliyor olmasının hayranlık verici olduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında Adıyaman Samsat’ta yapılan kazılar sonucunda elde edilen buluntular hakkında bilgi veren Uysal, buradaki buluntular arasında cam çalışanlar için oldukça önemli olan ve cam üretimine işaret eden cam külçelerinin yer almasının çok kıymetli olduğunu vurguladı. Samsat kazılarında çıkarılan Bizans ve Selçuklu Devleti’ne ait cam buluntu örneklerini paylaşan Uysal, cam kandil, cam bilezik ve cam şişe tipleri hakkında bilgi paylaştı. Anadolu’daki örneklerde, Mısır ve Suriye’deki gibi estetik kalitesi çok yüksek, endüstri boyutundaki cam işçiliğinden söz edilemediğini ifade eden Uysal, Anadolu’daki örneklerin günlük kullanılama yönelik üretilen son derece sade objeler olduğunu vurguladı.

Zhr 6553

Konferans soru-cevap bölümünün ardından Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülgün Yılmaz’ın, Prof. Dr. Zekiye Uysal’a teşekkür belgesi ve çiçek takdimi ile sona erdi.

Kırklareli’ndeki Mekanlar Ünlü İsimleri Ağırlayacak Kırklareli’ndeki Mekanlar Ünlü İsimleri Ağırlayacak

Editör: Haber Merkezi