Kırklareli Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Asena Birim Başkanı Tuğba Karataş Çetingözün, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü hakkında bir açıklama yaptı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün "Dünyada hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim' diyemez." sözleri ile açıklamasına başlayan, Kırklareli Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Asena Birim Başkanı Tuğba Karataş Çetingözün, Türk kadınını tarihin her döneminde memleketi, milleti ve ailesi için her türlü fedakârlığı yaptığını vurguladı.

1-287

Çetingözün, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Aslında Türk toplumların da kadının saygın bir yeri vardı. Buna en büyük örneklerinden biri tarihe adını altın harflerle yazdıran, Tomris Hatun'dur. Sadece Türk'lerin değil, Dünya'nın ilk kadın hükümdarıdır Tomris Hatun. Bugün onun kanını taşıyan Türk kadınlarına en güzel örneklerden biridir. Tıpkı "Bu bebeği bana Allâh verdi, ona Allâh bakar" diyerek millî mücadele günlerinde cepheye koşan, fedakârlığın en güzel temsilcisi Nene Hatun gibi. İstiklâl savaşının kahramanı Kara Fatma, 70. Alay'ın simgesi olan milli mücadele kahramanı Nezahat Onbaşı, kağnı arabasıyla mermi taşırken bebeği ile birlikte donarak şehit olan Şerife Bacı ve nice kadın kahramanlarımız. Hep geçmişi yâd ederken bugün ki dik duruşumuzu, biz kadınlara verilen hakları canları pahasına mücadeleden yılmayan kahraman Türk kadınlarına borç bilirim. Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü... Bugün Başbuğ Atatürk'ün devrimlerinin en güzel örneklerinden birinin "kadınlara seçme ve seçilme halkının tanınmasının yıl dönümü". 5 Aralık 1934'de Anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13 Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 5 Aralık 1934'te bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin var oluşuna hür iradeleriyle emek veren yükselişine de vesile olan hayatımızın her alanında bizleri onurlandıran, örnek olan başta şehit kadınlarımız olmak üzere tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nü kutluyorum. Şiddetle, tacize uğrayan kadınlarımıza sonsuz desteklerimi sunuyorum. Hakları elinden alınmış, kadın cinayetlerine kurban edilmiş bütün kadınlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Liderimiz sayın Devlet Bahçeli'nin söylediği gibi ; "Kadın annedir, kadın vatandır, kadın ülkedir, kadın gelecektir, kadın gelecek nesillerin teminatıdır.”

Tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü kutlu olsun.” (Basın Bülteni)

Editör: Basın Bülteni