Whatsapp Image 2024 03 26 At 16.35.06 (1)

21 Mart 1916 Kırklareli, Lüleburgaz’da dünyaya gelen Cahit Irgat kentimizin yetiştirdiği şiirlerine kulak verirken bizleri büyüleyen sanatçılarımızdan.

Sanat hayatı boyunca sanat ve edebiyat anlamından birçok güzel işlere imza atan, Kırklarelili sanatçı Cahit Irgat, Edirne Öğretmen Okulu son sınıftan ayrılmasıyla çeşitli tiyatrolarda oyunculuk yapmaya başlamıştır.  Daha sonraları Ankara Devlet Konservatuarına girmiştir.

1936’da yılında Ankara Devlet Konservatuarı’ndan da ayrılan sanatçı bir süre Paris'te yaşamıştır.

Cahit Irgat, şair Mustafa Irgat ve oyuncu Zeynep Irgat'ın babalarıdır.  Birçok filmde oynayan ve başarılı işlere imza atan Irgat’ın ilk oynadığı film 1940 yılında “Yılmaz Ali” adlı film olmuştur.

Şiire başladığı yıllarda Cahit Saffet imzasını kullanan sanatçı, 1940 kuşağının toplumcu şairler arasında yerini almıştır. Garip akımına yakın duruşuyla bilinen Cahit Irgat, şiirlerini birçok dergi ve gazetede yayımlamıştır. Önceleri hece ölçüsüyle romantik şiirler yazan Irgat, buruk, okuyanı birdenbire saran bu şiirlerden sonra kendi sesine alışmış bir Cahit Irgat, kimi zaman simgelere başvursa bile, öfkenin, haklı isteklerin şairi olarak hafızalara kazınmıştır.

 Şairliğin Dışında Sinama ile Geçen “35 Yıl”

Tiyatro ve sinemaya otuz beş yılını veren Saffet Cahit Irgat, ilk kez 1940 yılında “Yılmaz Ali” adlı filmde oynamasının ardından daha sonraki dönemlerde, sahneye de Raşit Rıza Tiyatrosu’nda “O Gece” adlı oyun ile çıkmıştır. İstanbul Şehir Tiyatroları, Küçük Sahne, Devlet Tiyatrosu, Adana Şehir Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Oda Tiyatrosu ve Cahide Sonku ile Lüleburgaz’da 1963 yılında kurdukları Cahitler Bölge Tiyatrosu’nda sanat aşkını sürdürmüştür.  

 Eserleri

Roman: Geri Dönemezsin (1947)

Şiir Kitapları: Bu Şehrin Çocukları 1945

  Rüzgarlarım Konuşuyor 1947

  Ortalık 1952 - Irgatın Türküsü 1969

İnsan Kafesi (1971)

Anı: Çok Yaşasın Ölüler (1968)

100’den Fazla Filmde Yardımcı Aktörlük Yaptı

 Sanatçı, bir film yönetmiş, 100’den fazla filmde yardımcı aktör olarak da rol alan Irgat, Rol aldığı filmlerden bazıları şunlardır: Casus Kıran, Yedi Canlı Adam (1970), Ana Mezarı (1969), Fakir Kızı Leyla (1969), Dağları Bekleyen Kız (1968), Sevemez Kimse Seni (1968), Killing İstanbul'da (1967), Kızıltuğ (1952), Estergon Kalesi (1950)                          

 Sanata koca bir ömrünü adayan Cahit Irgat’ın yönettiği tek film “Bırakılan Çocuk” adlı film olmuştur. Cahit Irgat’ın sanat ile geçen hayatı 5 Haziran 1971’de İstanbul’da son bulmuştur. Arkasında birçok anlamlı ve toplumun içinden eserler bırakarak giden Cahit Irgat;

Anne girmem bu oyuncak dükkanına

Orda toplar, tayyareler, tanklar var.
Seviyorum söğüt dalı atımı
Tekme atmaz, ısırmaz

Ben yaşamak istiyorum
Ağaç gibi sessiz sessiz ve rahat
Karınca kararınca değil,
serile serpile boylu boyumca; Şiiriyle aslında ne kadar içten ama bir o kadar da korkunun adını ve birazda özgürlüğün tadını anlatır bize aslında… ( Güfte Çanlı)