Toptaş’ın uzunca bir süre devam eden araştırmaları neticesinde Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından Yarçeşme Barakaları tarihi sit alanı olarak tescil edildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, 24 Ekim 2023 Salı günü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yazarlar buluşması, söyleşi ve imza günü etkinliğine “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Yurt Gezilerine Bakış ve 19 Fırka Komutanlığından 57. Alaya Tekirdağ Ziyaretleri” adlı kitabı ile katılan köşe yazarlarımızdan Barış Toptaş kitabında, Gazi Mustafa Kemal’in Komutanı olduğu 19. Fırka Komutanlığı ve ona bağlı 57. Alayın 1 Şubat – 24 Şubat 1915 tarihlerinde Tekirdağ’da konuşlandığı Yarçeşme Barakalarının(Kışlalarının) yerinin bugüne kadar Sahil Kışlaları olarak bilindiği ancak bu bilginin hatalı olduğu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Murat Karataş tarafından Harp ceridelerinin Osmanlıcadan çevrilmesi ve 7’nci Tümenden kalan iki askeri harita üzerindeki bilgiler üzerinden yapılan tespite ilaveten yaptığım detaylı çalışma sonucunda gerçek yerin birçok kanıtlayıcı belge ile kesin olarak tespit edildiği bilgisini okuyucuları ile paylaşmış idi.
Daha önce, Tekirdağ Kent Konseyinin 05/05/2023 tarihinde yapmış olduğu başvuru tescil işlemine altlık oluşturacak ispatlayıcı belge eksikliği nedeniyle beklemeye alınması ile gazetemiz Köşe Yazarlarından Barış Toptaş tarafından kitabında sunduğu belgeler ile Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne yapmış olduğu 29/08/2023 tarihli başvuru sonrasında Koruma Kurulunun 20/12/2023 tarih ve 9860 sayılı kararı ile Hayrabolu yolunun 5. kilometresi üzerinde Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçesi, Aydoğdu Mahallesi, 324 ada 1 parsel üzerindeki taşınmaz üzerinde bulunan alanın “Yarçeşme Barakları Tarihi Sit Alanı” olarak tescil edildi.
Barış Toptaş kitabında, ayrıca Yarçeşme Kışlalarının Askeri kaynaklarda Yarçeşme Barakaları olarak adlandırıldığını, çeşitli kaynaklarda, Yarkışla, Eski Kışlalar ve Yağcı Köyüne yakınlığı nedeniyle Yağcı Kışlaları ile anıldığından bahsederek söz konusu kışlaların tapu zabıt kaydı geldisi ile “Gerdengeç namı diğer Pavyonlar” vasfı ile 27.05.1930 tarihinde Hazine adına tescil edildiğini, söz konusu kışlaların Hayrabolu yolunun 5. kilometresi üzerinde bulunan kışlaların Sahil Kışlarının varlığı nedeniyle askeri birliklerin kullanımından çıkarıldığını, 1940’lı yılların başına kadar cephanelik olarak, 1944 yılında sığır hayvanlarının ıslahı ve damızlık boğa yetiştirilmesi amacıyla kullanıldığını, cephanelik binaların ait çatı çinkolarının çalınması ve son olarak yaşanan kar fırtınası nedeniyle askeri binaların kullanılmaz hale geldiğini belirtti.(Volkan Abuy)