Daha önce çalışmayan emeklilere verilen 5 bin TL’lik yardımın emekli olup da iş hayatına devam eden esnaf ve sanatkarlara da verilecek olmasının olumlu yönde karşılandığını belirten Başkan Ali Fuat Şeker, esnafın yaşadığı sorunlar hakkında önemli konulara değindi.

Zincir marketlerin sadece gıda değil 415 meslek dalını doğrudan etkilediğini altını çizen Başkan Ali Fuat Şeker, yaptığı açıklamasında şunları kaydetti, “Kısa bir süre önce çalışmayan emeklilerimize verilecek olan 5.000 TL’lik yardımın tüm çalışan emeklilere de verilecek olması, emekli olup çalışan esnaf ve sanatkarlarımıza da verilmesi olumlu karşılandı. Emeği geçen Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisimize, TESK Genel Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

“Perakende yasasında yapılacak revizyonla birlikte zincir marketler sadece gıda ürünleri satmalıdır”

Ancak bununla birlikte acilen çözülmesi gereken sorunlarımız mevcuttur. Esnaf ve sanatkarın korunması, piyasadaki fiyat istikrarının sağlanması için perakende yasasının tekrar düzenlenmesi gerekmektedir. Fiyat istikrarının sağlanabilmesi enflasyonun düşmesine sebep olacaktır. Her yere yüzlerce açılan, hiçbir kurala bağlı olmayan büyük mağazalar, marketler rekabet ortamını ortadan kaldırmakta, haksız bir rekabet ortamı oluşturmaktadır. Zincir marketler sadece gıda maddeleri satmıyor. 415 meslek dalını olumsuz etkileyen teknoloji, ayakkabı, beyaz eşya, kozmetik, kırtasiye, hırdavat, bijuteri, oyuncak, tekstil v.b. gibi malzemeleri satmaktadırlar. Piyasadaki boşluktan yararlanarak hayatın pahalılanmasına, enflasyonun yükselmesine, esnaf ve sanatkarın ve çalışanların yok olmasına sebep olmaktadırlar. Marketlerin açılış ve kapanış saatlerinin belli olmaması bizim gibi küçük illerde sokak aralarına kadar açılması esnafımızda ciddi mağduriyet oluşturmaktadır. Aslında açılacak olan marketler il, ilçe, belde merkezinden uzakta, yerleşim birimlerinin dışında olmalıdırlar. Haftanın belirli günü kapalı olmalıdırlar. Günlük açılış, kapanış saatleri belirlenmelidir. Nüfus oranına göre açılma oranları için yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Perakende yasasında yapılacak revizyonla birlikte zincir marketler sadece gıda ürünleri satmalıdır.

702B8E08 883F 4Cdc Ae58 C3Fa55D14D59

“Yolcu ve yük nakliye işi yapan esnafımıza belirli bir oranda akaryakıtta indirim bekliyoruz”

Her zaman dile getirdiğimiz ticari araçlara vergi kaydı olan yolcu ve yük nakliye işi yapan esnafımıza belirli bir oranda akaryakıtta indirim bekliyoruz. Ulaşım sektöründe çalışan esnafımız girdi maliyetlerinin ciddi artışları karşısında mağduriyet yaşamaktadırlar. Diğer taraftan araç sigorta, kasko, MTV artışları, muayene ücretlerine gelen zamlar tekrar gözden geçirilmelidir.

Küçük esnafımız kahveci, berber, bakkal vs. dükkan kirasının yanında birde dükkan sahibi adına stopaj vergisi yatırmaktadır. Stopaj vergisi sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir.”

Editör: Erhan Baycan