Kırklareli Merkezinde bulunan Tarihi Şehir Mezarlığı’nın korumaya alındığını aktaran Kırklareli Belediye Başkanı Aday Adayı Ünal Başkur,“1980 yılların sonunda boşaltılmaya başlatılan şehir mezarlığının, tarihi olarak tanımlanan kısmına dokunulmadı. Ancak Ata Yadigarı ve de bizim için kutsal sayılabilecek bu tarihi bölümü, maalesef yaklaşık 35 yıldır hiç kimse sahiplenmedi. Çocukluk dönemimi yaşadığım Karacaibrahim mahallesinin bu son bölümü, aslında geniş bir mezarlık alanı idi. Şu an terminal olarak kullanılan yerde mezarlık alanı idi. Önce o kısım tasfiye edildi. Üzerinde çok büyük çakmaktaşı mezar taşları vardı. Tarihi mezarlığın olduğu yerde etrafı taş duvar ile çevrili bir büyük mezarlık vardı. 3 kapısı olan bu mezarlıkta; Birinci kapı tam terminalin karşı köşesinde, son zamanlara kadar kullanılan ana kapı, şu anki Kültür merkezi giriş kapısının olduğu yerde, Üçüncü kapı ise 2 kapının yaklaşık 20 metre kadar ilerisindeydi.” Dedi.

“92 Yılında Tasfiye Edilmişti”

92 yılında tasfiye edilen 2. kısma Kültür Merkezi yapıldığını aktaran Başkur, “Vakıflar Bölge Müdürlüğü yaptığı restorasyon projesini uygulamaya başlayarak birinci kapıda yapılacakmış. Paylaştığım video da görüldüğü gibi etrafı taş duvar ile örülüyor. Sonrasında ferforje korumalıklar ile korumaya alınacakmış. Yalnız aldığım bilgiye göre mezarlara ilişkin bir düzenleme şu an söz konusu değil. Umuyorum iç düzenlemeye ilişkin de proje söz konusudur ve bir an önce uygulamaya başlanır. Şu bilgiyi paylaşmadan da duramayacağım. Bir süre önce mezarlıkta fotoğraflar çekmiştim. Ve son gittiğimde ise bazı taş ve kitabelerin orada olmadığını gözlemlemiş durumdayım. Umarım korunmaya alınmışlardır.” Dedi.

Vatandaşlar için anıtsal değeri olan ve atalara saygının işareti olacak bu mezarlığa ilişkin önerilerini sunan Kırklareli Belediye Başkanı Aday Adayı Ünal Başkur,”yerel yöneticilerce elden gelebilecek her türlü katkı esirgenmemeli, belediye olanakları dahilinde çevre düzenlemesi gerçekleştirilmeli, tarihi mezarlığın bakımı için yerel yönetim sorumluluk alınmalı, Tarihi Mezarlığın girişinde de büyükçe bir kitabe ile tarihçesi yazılmalıdır.” (Güfte Çanlı)

Whatsapp Image 2023 12 19 At 11.28.14

Editör: Güfte Çanlı