Kırklareli İl Genel Meclisinin Mayıs ayı ikinci birleşiminde görüşülen; İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen “Atıl Seraların Üretime Kazandırılması Projesi” İl genelindeki mevcut atıl serası olan üreticilerin seraların yenilenmesi hedefleniyor.  Toplantı esnasında meclis üyelerini bilgilendiren Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökalp Muzikacı konu hakkında şu bilgileri verdi; 

“Bakanlığımızın Kent Tarımı kapsamında 12 ilde yürürlüğe sunmuş olduğu “Atıl Seraların Üretime Kazandırılması Projesi” çerçevesinde Kırklareli ilimiz de yer almakta. Bu konu ile ilgili olarak Bakanlığımız 2022 yılı artan bütçeden, biz harcamadığımız için 2023 yılında kullanılmak üzere İl Özel İdaresine 1 milyon TL bir kaynak aktardı. Projemizi yazdık. Daha sonra atıl seraları bulunan üreticilerimizin kurumumuza talepte bulunmalarını istedik. Bu kapsamda merkez ilçemizde 30 üreticimiz 93 adet sera, Babaeski ilçemizde 8 üreticimiz 20 adet sera, Demirköy ilçemizde 11 adet üreticimiz 29 adet sera, Lüleburgaz’da 32 üreticimiz 122 sera, Pınarhisar’da 20 üreticimiz 39 sera, Vize’de 13 üreticimiz 17 sera olmak üzere toplam 114 üreticimizin 320 serası atıl vaziyette bulunuyor. Yani seraların ya demirleri var örtü malzemesi yok, ya da demirleri yıkılmış durumda. Bunları tamiri ve örtü malzemesi ile beraber üretime kazandırmayı hedefliyoruz. Bu taleplere baktığımız zaman toplamda 75 dekarlık bir sera alanı oluşturuyoruz.

Yanı başımızda İstanbul gibi büyük nüfuslu bir kent var. Tokat’tan buraya marul sevkiyatı gerçekleştirilmesi yerine, Kırklareli’nde yetiştirilmiş ürünleri sevk etmek daha az lojistik masrafı anlamına gelir. İnsanlarımızın daha ucuz sebze ve meyvelere ulaşması anlamında 12 ilimizde böyle bir proje gerçekleştirildi. Diğer 11 ilimizde proje belli bir noktaya ulaştı. İl Genel Meclisimizin bizlere vereceği katkıyla beraber inşallah ihaleyi gerçekleştirip, sera örtülerimizi üreticilerimize dağıtacağız. Projemizin yaklaşık maliyeti 2 milyon 563 bin TL. Bunun 1 milyonu bakanlıktan zaten geldi. Sizin vereceğiniz katkı bizlere ne kadar fazla olursa daha fazla örtü malzemesi ile seralarımızı üretime kazandırabiliriz. Çünkü sera getirisi çok yüksek bir potansiyele sahip. Bu 2 buçuk milyon TL yatırım ile 15 milyon TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.”

Daha sonra Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu raporu toplantıda oy birliği ile kabul edildi. Toplam 320 seranın kullanılır hale gelmesi için Bakanlığın 1 milyon TL’lik bütçesine, İl Özel İdaresince 500 bin TL katkı sağlanacağı, 500 bin TL’nin de üreticilerden toplanacağı kaydedildi. Toplam 2 Milyon TL kaynağın bu projeye aktarılacağı ifade edildi. (Ferdi Kurtbayram)

Editör: Haber Merkezi