Kırklareli Belediye Başkanlığı makamında gerçekleşen toplantıda; 19-20-21-22 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleşecek şenliklerin Kırklareli ve Kırklarelili üreticiler için büyük önem taşıdığı vurgulandı.
15. Kırklareli Yayla Bolluk, Bereket ve Hasat Bağ Bozumu Şenlikleri'nin programının da paylaşıldığı toplantıda konuşan Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut açıklamalarda bulundu.

I M G 0744
“Evliya Çelebi Detayı”
“Bugün 19-20-21-22 Eylül 15. Kırklareli Yayla Bolluk, Bereket ve Hasat Bağ Bozumu Şenlikleri ile ilgili duyurusunu ve tanıtımı yapmak adına bir araya geldik. Kırklareli tarihi açısından çok büyük önem arz eden bir şenlik aynı zamanda. Bağ bozumu denildiği zaman tarihten bugüne kadar vatandaşların, toplumun, milletin bir araya geldiği doğa ile karşılıklı paylaşımın kutlandığı aynı zamanda gelecek nesillere aktarılmaya çalışıldığı hem şenlik hem kutlama töreni olduğunu görüyoruz. Kırklareli tarihine de baktığımız zaman özellikle 17. yüzyılda Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde ikinci döneminde ziyaret ettiğinde burayı kara taşlık, kırmızı topraklı ibaresi çok çarpıcı. Kara taşlık kırmızı topraklardan oluşan bağlarda adam kendini kaybeder diyor. Bu kadar yoğun bir bağ ile donatılmış Kırklareli. Onların geleceğe devam edebilmesi için bu şenliklerin çok büyük bir önem arz ettiğini düşünüyoruz.”


“Tüm Halkımızı Davet Ediyorum”
“Bizler de Kırklareli Belediyesi olarak asli görevi, sağ olsun Kırklareli Kent Konseyimizin, Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanımızın ve Yönetim Kurulu gerçekten çok iyi bir çalışma içerisinde. Bu programı hazırladılar. Bizler de naçizane katkı sunmaya çalıştık. Onlara çok teşekkür ediyorum. Hazırlıkları için teşekkürlerimi sunuyorum. Ve tüm halkımızı 19-20-21-22 Eylül tarihlerinde Yayla'da gerçekleştirilecek Bağ Bozumu Şenlikleri'ne davet ediyorum. Şimdiden bu şenliklerin hayırlı olmasını diliyorum. Tarihten aldığımız mirası geleceğe taşıyabilmek amacıyla da bizler Kırklareli Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa her daim gereğini yapmaya hazırız. İnşallah çok keyifli günlerin geçeceğine, üreticilerin destekleneceğine, desteklenirken olanı da teşvik edeceğine inanıyorum. Bu süreçte üreticilerimiz de aktif olarak rol üstlenecekler. Onlara da şimdiden emekleri için teşekkür ediyorum. Hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

15. Kırklareli Yayla Bolluk, Bereket ve Hasat Bağ Bozumu Şenlikleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Kırklareli Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Ertaş şu ifadeleri dile getirdi;

I M G 0750
“Aydın Karakoç Unutulmadı”
“Kırklareli Valiliği ve Kırklareli Belediyesi'ne destekleri için teşekkür ediyorum. 19-20-21-22 Eylül tarihlerinde 15. Kırklareli Yayla Bolluk, Bereket ve Hasat Bağ Bozumu Şenlikleri'ni kutlamak için hep beraber hazırız. Çiftçinin bir yıl süren emeği, alın teri, üretimi hepsi bu Bağ Bozumu Şenliği içerisinde ama biz bunu sadece çiftçi olarak görmüyoruz. Bağ bozumlarının başladığı günden 2007 Kent Konseyi'nin kuruluşu ile başlayan ve Aydın Karakoç hocamı da sevgi ve rahmet ile anmak istiyorum. Bugünlerin temellerini atıp buraya taşıdığımız noktaya biz bunları büyütebildiysek ne mutlu. Onlardan aldığımız bayrağı taşımaya devam edeceğiz. Ben ve benden sonraki arkadaşlarım da.”

Hayvanlardan Bulaşan "Kist Hidatik" Hastalığı Konuşuldu Hayvanlardan Bulaşan "Kist Hidatik" Hastalığı Konuşuldu

Clipboard01-594
“40 Köy, 13 Beldede Çalışma Yapıldı”
“Bu yılki programımız; kültür sanat, edebiyat, tarih ve sporun iç içe geçtiği bir program olarak düzenlendi. En son iki yıl önce düzenlediğimiz şenlikte de biz bu kollektif çalışmayı büyütmeyi ve sanatın, sporun, edebiyatın olduğu çalışmayı halka ulaştırmaya çalıştık.  O tarihte 2 gün süren kutlamayken, geçmişteki kutlamalardan farkı bu yıl 1 gün daha uzatmış olduk. Çünkü üreticinin böyle bir talebi vardı bizde. Orada daha fazla kalmak istiyorlar. Çalışmalarımıza Kırklareli merkez ilçeye bağlı 40 köy, 13 beldede başladık. Önce duyurularımızı yaparak başladık. Üreticiyi tarladan çıkardığı ürünle değil; bunu geliştirerek, büyüterek, katma değer katarak ürünlerini stantlara getirmesi konusunda bilgi alışverişi oldu. Onlara gitmemiz, onlarla bu diyaloğu kurmamız ekonomik sorunların arttığı günümüzde onların buraya gelmesinde de bir vesile olduğuna inanıyorum. Hiç aklımıza gelemeyecek uzak köylerden bile katılımın olması sevindirici.”

305625247 646730093484476 6176174995436019579 N-1
“Kanlı Geçit”
“Geçtiğimiz yıl Mehmet Özdoğan hocam ile Aşağı Pınar'ı işlemiştik. Bu yılki programımız Kanlı Geçit ile devam edecek. Kanlı Geçit ve bağcılığın başladığı tarih olarak değerlendiriyoruz. Ama aynı zamanda bulunduğumuz topraklarda kendimizi tanımamız ve arkeologların bilim insanlarının yaptığı çalışmaları halka ulaştırmak birinci hedefimiz. Ve bu topraklarda yaşamış Trak'ları işleyeceğiz. Antik Yunan'dan Dionisos'u işleyeceğiz. Onun için oturduğumuz toprakların değerini bilmemiz için bu ayrıntıları minik minik de olsa işlemeye çalışacağız.
Değerli başkanıma verdiği destek için teşekkür ediyorum. İnşallah sorunsuz, sıkıntısız, sağlıkla bir Bağ Bozumu Şenliği geçiririz diye düşünüyorum.”

Editör: Şefik Kenar