Kırklareli Uluslararası Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali etkinlikleri kapsamında Türk Mutfağı Haftası Balkan Şehirleri Buluşması programı gerçekleştirildi. 24 Mayıs tarihinde Rektörlük Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Vali Birol Ekici, Belediye Başkanı Derya Bulut, kurum müdürleri, üniversite personeli, gastronomi alanında çalışanlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“Kurulan sofralar samimiyetin temsilidir”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilk olarak Belediye Başkanı Derya Bulut konuştu. Kendisinin de bir Bosna göçmeni olması nedeniyle Balkan mutfağına aşina olduğunu söyleyen Başkan Bulut, bu etkinlikte yer almanın kendisini mutlu ettiğini vurguladı. Kültürümüzde yemenin önemli olduğunu ifade eden Bulut; “Kurulan sofralar samimiyetin temsilidir. Bu da kültürel bir unsur” dedi.

I M G 0545

Çocukluk yıllarında kurulan sofralardan örnekler veren Bulut, sofraların kültürel değeriyle ve arka planıyla alakalı bilgiler verdi. Bu kültüre sahip olmaktan gurur duyduğunun altını çizen Bulut,  bu kültürün bu etkinlik çerçevesinde vatandaşları bir araya getirdiğini belirtti.

Derya Bulut’un sonrasında Vali Birol Ekici kürsüye geldi. Etkinliğe katılım sağlayan başta Balkan şefleri olmak üzere tüm misafirlere hoş geldiniz dedi. Balkan insanlarının çok yaratıcı olduğunu ve bu yaratıcılığın mutfağa da yansıdığını kaydetti. Şu an günümüzde ki pek çok yemeğin kökeninin Balkan coğrafyasına dayandığının altını çizen Vali Ekici, bu etkinlikte bu gibi konularında akademik ölçüde değerlendirilebileceğini söyledi.

I M G 0525

Kırklareli’nde İhtiyaç Sahiplerine Sıcak Yemek Verilecek Kırklareli’nde İhtiyaç Sahiplerine Sıcak Yemek Verilecek

Konuşmaların ardından Balkan ülkelerinden şeflerin katıldığı moderatörlüğünü Kırklarelili Ünlü Şef Dr. Ögr. Üyesi ve TV Programcısı Esat Özata’nın yaptığı programa geçildi. Şefler Balkan ve Türk mutfağıyla alakalı bilgilendirmelerde bulundular ve gelen soruları yanıtladılar.

Muhabir: Volkan Abuy