Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrede; divan başkanlığı seçimi sonrasında gündem maddeleri ele alındı.
Gündem dair konuşma yapan Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker: “Kurulduğumuz günlerden bu yana, tüm yöneticileri demokratik yollarla seçilen teşkilatımızda rekabet ortamı elbette olacak. İlimizin 28 Meslek Odamızın Genel Kurulları’nda Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri’ni seçtik. Seçilmiş tüm arkadaşlara başarılar diliyor, tebrik ediyorum. Önemli görevlerimiz var. Üyelerimize hesap vermek, hak ve menfaatlerini kollama noktasında gereğini yapmak. Yaptığımız işlerin doğru ve esnafımıza, teşkilatımıza yarar sağlayan işler olduğunu ortaya koymak. Varsa eleştirilere en olgun ve demokratik bir şekilde yanıt vermek, varsa yanlışlarımızı düzeltmek. Esnaf ve Sanatkarlar teşkilatlarımız, geçmişte olduğu gibi, ülke ekonomisinin, gelişmesinde ve geleceğin güçlü büyük Türkiye’nin oluşmasında önemli roller üslenmiştir ve üstlenmeye devam etmektedir. Bu kadar gurur verici bir geçmişe sahip olan teşkilat, bugün ülkemizin içinde bulunduğu zor dönemden çıkabilmesi için köklerinden, geleneklerinden destek alarak, etkin çakışlar yapmak topluma örnek olmak zorundadır.
Esnaf ve sanatkârlar; Ülkemizin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez öneme sahiptir. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli biçimde dağıtılması ve sürdürülmesinde yaptığı katkı işsizliğin azaltılması istihdamın ve üretimin artırılması, değişen piyasa koşullarına hızla uyum sağlayan yapısıyla toplumsal acıdan vazgeçilmez yönleridir. Ülkemizdeki işletmelerin %99.9'unu oluşturan istihdamdaki payları %81, katma değerdeki payları %59'dur. İhracatın %26'sını gerçekleştirmektedir. KOBİ tanımı içinde yaralan işletmelerin %96.5 ise mikro büyüklükte küçük ölçekle işletmeler olarak bünyesinde 1-9 işçi çalıştıran toplam olarak bünyesinde yaklaşık 8 bin kişi istihdam eden esnaf ve sanatkarlarımız bu yönüyle de ülkemiz açısında çok önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Türkiye de esnaf ve sanatkârlarımız aileleri ve çalışanlarıyla birlikte değerlendirildiğinde ülke nüfusunun 5’te birini oluşturmaktadır. Ülkemizde esnaf ve sanatkârlarımız; Emeğini alın terini yoğun teknoloji ile birleştirerek ülke kalkınmasına istihdam ve işsizliğin önlenmesine büyük katkılarının yanında, değişen makro ve mikro ekonomik dengeleri çok çabuk ve kolay tolere ederek bölgeler arasındaki büyümeye hızla katkı sağlamaktadır. Bunun yanında büyük sanayi işletmelerinin tamamlayıcısı, nitelikli meslek elamanlarının yetişmesine katkı sağlayarak destek olmaktadır, Rekabet koşullarına süratle uyum sağlayarak, Ekonomik yelpazede orta sınıfta denge unsuru olmaktadır. Özellikle veresiye alışveriş kültürü toplumdaki aylık geliri olmayan kesim açısından önemli bir etken olup oluşacak ekonomik kriz ve kaosu tolere etme açısından da çok önemlidir. Türkiye bir Arjantin olmadıysa bunun sebebi küçük esnafın özveri ve başarısıdır.
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda büyük değişmeler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Özellikle 2018 yılından sonra ülkeleri etkisi altına alan küresel mali kriz global sermayenin lokal sermaye üzerindeki egemenliği, esnaf ve sanatkârlarımızı ciddi anlamda olumsuz etkilemiştir. Ülkemizin ekonomik toplumsal ve siyasal hayatında göz ardı edilemeyecek yere sahip esnaf ve sanatkârlarımız, bu kriz nedeniyle etkisi giderek ağırlaşan birçok sorunla karşı karşıya kalmıştır.
Sonrasında ise pandemi süreciyle birlikte yaşanan sıkıntılar buna adeta tuz biber ekmiştir. Ancak buna rağmen ilimizde başta sayın valimiz olmak üzere Esnaf Kefalet kurumlarımız bizlere inanılmaz bir destek sağlamıştır. En sonunda ise Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaş ülkemizde özellikle petrol fiyatlarının yükselmesiyle büyük sıkıntı ortamı oluşturmuştur. Gerçi bu krizi global anlamda ele almak gerekiyor ancak herkesin bundan fazlasıyla etkilendiğini de belirtmekte yarar var.
Esnaf ve sanatkâr camiasının büyüklüğü düşünüldüğünde, yaşanan bu olumsuz etkiler toplumun geneline yansıyacağı açıktır. Acilen bu kesimi rahatlatacak rasyonel tedbirlere ihtiyaç vardır.
Türkiye’de esnaf ve sanatkârlarımızın durumunun iyileştirilmesi, işçinin, memurun ve çiftçinin gelir düzeyinin iyi olmasına bağlıdır. Halen en büyük sorun piyasalardaki talep daralmasına bağlı azalan iş hacmi ve bunun yansımalarındaki sorunlardır. Öncelikle; ekonomik sosyal ve siyasal sorunlar teknolojik gelişim, gros, hiper ve süper marketlerin kontrolsüz mantar gibi çoğalmasıyla birlikte oluşan haksız rekabet, uygulanan bölgesel teşvikler, hızla artan ithalat girdileri ve kendi kontrolleri dışında gelişen piyasa koşulları. Bütün bu olumsuzlukların yanında: Uygun koşullu finansman sorunu, yetersiz mevzuatlar, yetersiz pazarlama ve mesleki bilgi eksikliği, planlama, adaletsiz vergi ve sosyal Güvenlik sistemi, işyeri temini ihracat ve danışmanlık hizmetlerinin yetersiz ve eksikliği ana başlıklar olarak esnaf ve sanatkârlarımızın başlıca sorunlarıdır.
Çözüm olarak; Ülke ekonomisinin canlandırılması ve esnaf ve sanatkârlarımızın hak ettiği ve AB ülkelerindeki meslektaşlarının seviyesine ulaştırılması için acilen yasal düzenlemelerin yanında özel teşvik ve destek paketleri hazırlanmalıdır.
- akaryakıt indiriminin şoför esnafında sağlanması, ÖTV ve KDV alınmaması,
- Esnaf ve sanatkârların kullandığı enerjide indirim sağlanması,
- Düşük faizli kredi finansman desteğinin artırılması ve faiz oranlarının düşürülmesi,
- Sanayinin altyapısında istihdam edilecek kalifiye eleman yetiştirecek kurumların ihdas edilerek yaygınlaştırılması,
- Esnaf ve sanatkârların prim borçlarının yeniden yapılandırarak uzun vadeye yayılması,
- AVM'lerin ilçe ve il dışına çıkarılması,
Kısaca esnaf ve sanatkârlarımız, Ahi kültürünün üstün vasıflarına mensup, devletine, milletine bağlı, ülkesine hizmeti vazife ve şiar edinmiş, bilgi ve becerisini alın terine katarak ülkesine hizmet eden güzide insanlardır. Umuyoruz ki en kıza zamanda esnaf ve sanatkârlarımız ülkemiz ekonomisi içinde sosyal ve siyasal yaşamında hak ettiği yeri alacaktır.
Bilgin “Kırklareli Esnafına Teşekkür Ediyorum”
Kırklareli Valisi Osman Bilgin Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Olağan Genel Kurulu’nda Başkan Ali Fuat Şeker’den sonra yaptığı konuşmada: “Başta Esnaf Başkanlarımız olmak üzere tüm Kırklareli esnafına buradan teşekkür etmek istiyorum. Son derece zorlu bir süreçten geçilse de verdikleri mücadele takdire şayandır. Bizlerde devlet olarak üzerimize düşenleri yerine getirmeye çalıştık ve çalışıyoruz. Bundan sonra ki süreçte de birlik beraberlik içerisinde hareket ederek tüm sorunların üstesinden gelmeye devam edeceğiz” dedi.
Gerçekleşen konuşmaların ardından seçim sürecine geçildi ve tek aday olarak seçimlere giren Kırklareli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Olağan Genel Kurulunda Ali Fuat Şeker yeniden Başkan seçilerek güven tazelemiş oldu.