Kırklareli’nin dolaşım sistemi kaynaklı ölüm oranlarında dördüncü sırada olduğunu söyleyen Prof. Dr.  Murat Gençbay, “Kırklareli’nde ölüm nedeni ayrıntılarına baktığımızda; toplam 3766 ölümün %56’sını erkek %44 ‘ünün kadınlar oluşturmaktadır. Ölümlerin en sık nedeni, 1310 kişi (%35) ile dolaşım sistemi hastalıklarından olmuştur, 614 kişinin tümörden, 577 kişinin solunum sistemi hastalıklarından, 528 kişinin Covid’ten, kaybedildiği görülmektedir. 

Dolaşım sistemi nedenlerinin ayrıntılarına baktığımızda ise; hemen hemen yarıya yakının (%42), kalp damarındaki tıkanıklık ve buna bağlı kalp krizlerinden kaynaklandığını görüyoruz. Diğer kalp ve dolaşım sistemi nedenleri ise ; %19 inmeler, %10 hipertansiyon,  %23 diğer nedenler olarak sıralanabilir.

Ölümleri Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle bu tür hastalıklardan korunma bilincinin yayılması gerekir.  Korunma bilinci derken; kişilerin, yaşam tarzı, egzersiz ve hareketin önemi, dolaşım sistemi hastalıklarında risk faktörlerinin ne olduğunun farkına varmasını kastediyorum. Bu risk faktörleri; tansiyon, şeker hastalığı, sigara, ailede 55 yaşından önce kalp krizi öyküsün olması ve kolesterol seviyesinin yüksek olmasıdır. Yani; erişkin yaşta herkesin, kan basıncının ortalama ne seviyede gittiğini öğrenmesi, kolesterol düzeyinin en az bir kez kontrol edilmesi ve yüksekse buna yönelik önlem alınması, açlık kan şekerinin 100’ün altında olup olmadığının kontrol etmesi önemlidir.  Sağlıklı beslenmeden kastımız akdeniz diyeti dediğimiz diyettir. 

Hastalık Ortaya Çıkmışsa Neler Yapmalıyız?

Burada bahsettiğimiz ise ikincil korunmadır, bunda da, hastaların dolaşım sistemi acil durumlarında ortaya çıkacak bulgu ve belirtilerin neler olduğunu bilmesi, acilen 112’yi çağırması çok önemlidir. Bu tür durumlarda dakikaların son derece önemi vardır ve en ufak gecikmeye dahi izin vermemek gerekir. Yani hastanın bu acil durumlarda nasıl davranacağını bilmesi ve hekimlerin bu konuda hastaları eğitmesi gerekmektedir.  Acil hizmetlerinin, hastayla ilk temas eden hekimden başlayarak başka bir merkeze sevk edilecekse oradaki tedaviyi uygulayan hastanedeki hekime kadar çok iyi organize olması da son derece önemlidir. Daha da iyisi, her ilde, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde dolaşım sistemi hastalıklarında acil durumlar koordinatörlüğünün kurulması ve bu grubun her vakayı inceleyip aksayan yerleri düzeltmesi çok faydalı olacaktır.” dedi.

Açıklamanın devamında kalp ve vücut sağlığının korunmasına yönelik bazı önerilerde bulunan Gençbay şu ifadelere yer verdi:

“1. Sağlıklı Beslenme: Düşük yağlı, lifli gıdaları tercih edin. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl ürünleri ve protein kaynakları (örneğin, tavuk, balık, fasulye) tüketin. Tuz ve şeker tüketimini sınırlayın.

2.Düzenli Egzersiz: Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapın veya daha yüksek yoğunlukta egzersizlerle kardiyo sağlığınızı destekleyin.

3.Sigara ve Alkol: Sigara içmeyin ve alkol tüketimini sınırlayın veya mümkünse bırakın.

4.İdeal Kiloyu Koruma: Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak için dengeli bir diyet ve egzersiz yapın.

5.Stres Yönetimi: Stresi azaltmak için rahatlama teknikleri, meditasyon veya yoga gibi yöntemler kullanın.

6.Yeterli Uyku: Her gece yeterince uyuyun (genellikle 7-9 saat). İyi bir uyku, kalp sağlığını olumlu etkiler.

7.Doktor Kontrolleri: Düzenli olarak doktorunuzla muayene olun, kan basıncı ve kolesterol seviyelerinizi takip edin. Ailede kalp hastalığı öyküsü varsa, daha sık kontroller gerekebilir.

8.İlaçları Düzenli Kullanım: Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanın, özellikle kalp hastalığı veya yüksek tansiyon gibi durumlarınız varsa.

9.Sağlıklı Yaşam Tarzı: Kalp sağlığınızı korumak için sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürün ve düzenli olarak doktor kontrollerine gidin.” (Ferdi Kurtbayram)

Editör: Haber Merkezi