Şenlik kapsamında projelerini tanıtan öğrencilerden bir tanesi olan Kırklareli Fen Lisesi Öğrencisi Zeynep Çelebi, hazırladığı proje ile çarpım tablosunun korkulu rüya olmasına son verdi.

Birçok öğrencinin korkulu rüyası olan çarpım tablosunu bu kadar kolaylaştıran Kırklareli Fen Lisesi Öğrencisi Zeynep Çelebi, Puhu Bilim Şenliği'nde projesini tanıttı.

Özel Üniversiteler Kongre Meydanı’nda Özel Üniversiteler Kongre Meydanı’nda

3 basamaklı sayı ile çarpmanın bu kadar kolay olabileceğini kimsenin aklına gelemezdi. Ancak genç öğrenci, hazırladığı projenin birkaç kuralını öğrendikten sonra rakamlar ile oyun oynar gibi çarpma işlemi yapılıyor.

1600'lü Yıllardan Bu Yana

Projesinin çok eski dönemlere dayandığını dile getiren Çelebi, yaptığı düzenek ile uygulamayı daha işler hale getirdi.

Çelebi projesini anlatırken, "1600'lü yıllarda hesap makinesi olmadığı için bunun gibi uygulamalar işlem yapmak için kullanılıyormuş. Günümüzde de ilkokul öğrencileri, çarpma işlemini daha kolay öğrenebilmek için kullanıyor" sözlerini dile getirdi.

En zor çarpma işlemleri için bile tek basamaklı toplama çıkarma işlemi yardımıyla sonuca ulaşılan projesi için Çelebi, "Tablo üzerinden seçtiğiniz rakamların kesişimindeki rakamlar ile bir iki tane toplama çıkarma işlemi yaparak sonucu elde ediyoruz" ifadelerini kaydetti.

I M G 0092

Editör: Şefik Kenar