Gazi Mustafa Kemal Atatürk hayattayken yapılan bu büst oldukça fazla tarihi anekdotu da  içerisinde barındırıyor. Alternatif Gazetesi olarak Kırklareli'nin ve Cumhuriyet tarihinin çok önemli bir eseri olan Atatürk büstünün hikayesini  sizler için  derledik.

Kırklareli, tarihi içinde barındıran ve Cumhuriyet döneminde bir çok olayın geçtiği hikayeleriyle her zaman dikkat çeken bir kent olmuştur. Buna bağlı olarak Cumhuriyet döneminin ilk atılımlarının yapıldığı yerlerden biri olması bakımından Trakya önemli bir noktada yer alıyor.

Ali Kenan Yont uç’un eseri olan heykel, dikdörtgenler prizması şeklindeki kaide üzerine Atatürk’ün gövdesi mermer yontu olarak çalışılmış ve sivil tören giysisi ile betimlenmiştir.

Cumhuriyetin ilanından beş yıl  sonra yani 1928 yılında Başbakan İsmet İnönü Hükümetinin bazı önemli illere Atatürk'ün heykellerinin dikilmesine karar vermesiyle büst Dingiloğlu Park'ındaki yerini almıştır.

1-726

İlk Örneği Kırklareli Temsil Etmiştir

 İlk etapta Cumhuriyet'in ve Atatürk'ün ilk heykelinin Kırklareli, Tekirdağ ve Amasya'ya dikilmesi uygun bulunmuş ardından  heykeltıraşlara sipariş verilen heykeller Cumhuriyet'in ve Atatürk'ün ilk heykelleri olarak tarihin sayfalarına not düşülmüştür. Bu büst Cumhuriyet'in ilk tarihi nitelik taşıyan heykeli olma özelliğini taşıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşarken yapılmış ve 1930 yılında ilimizde Dingiloğlu Parkı’na konumlandırılan büstün bakım ve restorasyonu  son olarak Kırklareli Belediyesi tarafından yapılmıştı.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun da özel ilgi gösterdiği büst ilimizin önemli sembollerinden biri olmayı sürdürüyor. (Güfte Çanlı)

Whatsapp Image 2024 03 21 At 13.47.23

Editör: Güfte Çanlı