Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci süt üreticisinin sorunlarını gündeme taşıdı.

“Süt maalesef kanayan yaramız” diyen Dermenci; “Bu konuda çok ciddi sıkıntılar var. Arz’da fazlalık, talepte azalma söz konusu. Türkiye’de süt üretimi yüksek olan yerlerde dahi düşüş yaşanıyor” diyerek durumun boyutlarını gözler önüne serdi.  

Bakanlığın bu dönemde üretimin çok olması sebebiyle oluşan süt fazlasını üreticiyi korumak adına bir regülasyonla çözme yolunda adım attıklarını belirten Dermenci, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın "Yaklaşık 1000 tonluk günlük sütü biz piyasadan çekeceğiz. Eğer gerekiyorsa bu rakamı da fazlalaştıracağız. Sene sonuna kadar da bu regülasyona devam edeceğiz. Üreticinin elinde ürünün kalmamasını sağlamak için süt tozuna çevirme işlemini uyguluyoruz” açıklamasını hatırlattı.  

Başkan Ali Dermenci; “Tarım ve Orman Bakanlığımızın bu konudaki adımlarını olumlu karşılıyoruz. Referans alımlarına başlandı. 6 Ağustos 2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan başkanlığında, üretici, tarımsal örgütler, süt sanayicileri ve market temsilcilerinin katılımı ile süt sektörü değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda üreticimizi koruyan çok önemli kararlar alındı. Bakanlığımızın çalışmalarıyla süt krizini aşacağımıza inanıyorum” dedi.

Toplantıda şu kararlar alınmıştı;

Belediye 9 Günlük Su Kaldı Demişti AFAD Sağanak Uyarısı Yaptı Belediye 9 Günlük Su Kaldı Demişti AFAD Sağanak Uyarısı Yaptı

*15-23 Haziran 2024 tarihleri arasında Kurban Bayramı tatilini kapsayacak şekilde 19 ilimizde regülasyon uygulaması yapılarak, yaklaşık 5.300 ton süt regüle edilmiştir.

*Regülasyon uygulaması kapsamında 26 Temmuz-30 Ağustos tarihleri arasında uygulanmakta olan çiğ süt regülasyonu 2024 yılı sonuna kadar uzatılmış olup, regülasyona ihtiyaç duyan her ilimize yıl sonuna kadar ihtiyaç miktarınca kota verilecektir.

*Tereyağı ve krema ithalatı durdurulacaktır.

*Geriye dönük çiğ süt fiyat uygulaması ile ödemelerin geciktirilmesine yönelik, faturaların incelenmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı müfettişleri görevlendirilerek incelemeler başlatılmıştır.

*Çiğ süt sözleşmeleri karşılıklı mutabakat ile fesih edilmediği sürece Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yetkilileri, sözleşme şartlarının yerine getirilip getirilmediği hususlarını yakından takip edeceklerdir.

*Çiğ süt karşılığı yem dayatması ile ilgili Ticaret Bakanlığı gerekli incelemeleri başlatmıştır. Mevzuata aykırı olan uygulamalar ile ilgili gerekli yaptırımlar uygulanacaktır.

*Ulusal Süt Konseyi referans fiyat çerçevesinde tanımı yapılan (%3,6 yağ, %3,2 protein) çiğ sütün içerik ve kalitesinden taviz verilmeyecektir. Bu değerlerin üzerindeki içerikler artı fiyatlanacak, altındaki değerlerde kesinti yapılacaktır.

*Her 3 ayda bir Ulusal Süt Konseyi toplanarak piyasa değerlendirmesi ve maliyet analizi yapacaktır.

Editör: Ferdi Kurtbayram