Muay Thai, kenpo karate başta olmak üzere dövüş sporlarında ki çalışmalarıyla ilimize madalyalar getiren Kırklareli Efsane Spor Kulübü çalışmalarını sürdürüyor. Kırklareli Efsane Spor Kulübü, Kırklareli Muay Thai İl Temsilcisi Tahsin Murat Bozbaşak ve Antrenör Oğuz Saruhan'ın güçlerini birleştirmesiyle 2018 yılında kuruldu. Kulüp antrenörlerinden Tahsin Murat Bozbaşak ile kulüp olarak başarılarını ve gelecek planlarını konuştuk. Sporcularına çok güvendiğini söyleyen Bozbaşak Kırklareli halkından destek beklediklerini ifade etti.

Kırklareli Efsane Spor Kulübü Antrenörü ve Kırklareli Muay-Thai İl Temsilcisi Tahsin Murat Bozbaşak, sözlerine kendisi tanıtarak başladı. Kendisi de eski bir müsabık dövüşçü olan ve aktif olarak 2.kademe antrenör olan Bozbaşak, Kırklareli’nde alanında başarılı sporcular çıkarmak için çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Clipboard01-458

“Kırklareli tarihinde mücadele sporlarında antrenman salonu olan tek kulüp biziz”

Antrenörlüğe ilk olarak 2016 yılında başladığını kaydeden Bozbaşak Kırklareli Efsane Spor Kulübünün kurulma amacı ve hikayesini şu sözlerle anlattı; “2016-2018 yılları arasında ücretsiz olarak dersler vermeye başladık ancak o dönemlerde Gençlik Spor İl Müdürlüğünden müsabakalara sporcu götürme sürecinde ödenek bulmakta zorlandık. Bir şekilde bir süre götürdük ancak destek alamayınca kulübümüzü kurduk. Kulübü kurduktan sonra da destek konusu çok fazla değişmedi. O yıllarda ilimizde kağıt üstünde taekwondo kulüpleri türemeye başladı. Bundan dolayı antrenman salonumuz dolmaya başladı. Bundan dolayı da öncelik onların olunca antrenman salonunda yer bulamadık. Bu vesileyle biz Efsane Spor Kulübünü kurduk. 2019 Mart ayında da antrenman salonumuzu açtık. Kırklareli tarihinde de mücadele sporlarında antrenman salonu olan tek kulüp biziz.”

“Spora başlayınca sigarayı bıraktılar”

Muay Thai ana branş olsa da pek çok farklı branşın kulüplerinnde mevcut olduğunu belirten Bozbaşak; “Bizim haftanın 4 günü Muay Thai eğitimimiz var. Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi gündüzleri. Bunun dışında Cumartesi ve Pazar gündüzleri ayrı bir sınıfımız var. Ayrıca Salı-Perşembe Boks idmanlarımız var. Kempo-Karate dediğimiz bir spor branşında da çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız Türkiye genelinde çocuklara ve kadınlara yönelik istismara karşı bu kişilerin kendini koruyabilmesi için öğrettiğimiz bir branş. Herhangi bir silaha karşı nasıl kendilerini koruyabileceklerini öğreniyorlar. Biz Efsane Spor Kulübünde sadece dövüş sporları anlamına değil katılımcılara psikolojik destek olmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizden sigara içenler varsa onlara sigarayı bıraktırmak için çabalıyoruz. Bizim amacımız sporu öğretirken vatanına, milletine, Atasına, dinine saygılı gençler yetiştirmek. Vizyonumuz, misyonumuz bu” şeklinde konuştu.

D S C 0053

“Bizim 5 yaşlarından 50 yaşına kadar sporcularımız mevcut. Salonumuzdaki üye sayısı boksu da katarsak 120 kişi civarında. Ama Muay Thai’de aktif lisanslı 75 kişi var. Bu 75 kişinin yarısından fazlası aktif müsabık sporcu. Burada 3 aydır kurs alıp il birincisi olan çocuklarımız var. Yetenekli olanlar zaten kendilerini belli ediyor. Bir sporcunun müsabakalara çıkma sürecinden bahsedeyim kısaca. Küçük yaş gruplarının müsabakaya çıkabilmek için en az 2 kuşağa ihtiyacı var bu da 6 aylık eğitim gerektiriyor. Biz yeterli gördüğümüz sporcuları maça sokuyoruz. Yetersiz olabilecek sporcularımızı da müsabakalara götürsek bile maça çıkmasını istemiyoruz çünkü zarar görmesin istiyoruz. Her sporcu bizim evladımız, eğer karşı taraf üstünse onun için bir kum torbası değil. Gençlerde ise en az 4 kuşak olmalı bu da 1 yıllık idmana çıkmak ve spor yapmak demek. U-23 1 buçuk yıllık sporcu. Onun bir üstü de A Klasman dediğimiz 17-39 yaş grubu onlar da zaten en az 2 yıllık tecrübeli sporcu” dedi.

Müsabaka takvimi hakkında bilgi veren Bozbaşak, 22-28 Nisan’da Dünya Şampiyonasına sporcu göndermenin gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi. Şampiyona süreçlerinde kendilerine destek olan başta Vali Birol Ekici olmak üzere kişilere teşekkür eden Bozbaşak, destek olduğu zaman neler başarılabileceğini gösterdiklerini söyledi.

“Sadece 1 sporcumuzu o da borç ile şampiyonaya götüreceğiz”

Dünya şampiyonasına sporcu göndereceklerini ancak maddi sıkıntılar yüzünden Dünya Şampiyonasına hak kazanan 8 sporcudan sadece 1 tanesinin katılım sağlayacağını ifade eden Bozbaşak; “En yakın tarihte 2-4 Şubat arası Kenpo Karate Türkiye Şampiyonası oldu. Oraya 11 kişiyle katıldık. 8 tane birincilik aldık, 1 ikincilik, 2 tane de üçüncülük aldık. Tüm sporcular derece yaptı. Birinci olan sporcularımız Milli Takıma Katılıp Dünya Şampiyonasına girmeye hak kazandılar. 22-28 Nisan tarihlerinde Dünya şampiyonası Antalya’da olacak. Biz bu sporlarda liste başı olduğumuz için ev sahipliği yapma hakkı elde ettik. Ama dernek federasyonu olduğu için ödenekler sporcuların kendi cebinden çıkıyor. Katılım konaklama ücretleri sporcuya 600 Euro, antrenöre 550 Euro. Ama çift branşta mücadele ettiğimiz için maalesef sadece 1 sporcumuzu o da borç ile şampiyonaya götüreceğiz. İnşallah o sporcumuz da birinci olacak. Maalesef diğer 7 öğrencimiz de başarı elde edebilecek olmasına rağmen sponsor olmamasından kaynaklı şampiyonaya gidemiyor. Şimdi Dünya Şampiyonasına gidecek sporcumuz 15-16 Nisan’da Muay Thai Türkiye Şampiyonasına gidecek. Biz kulüp olarak bu şampiyonaya toplam 5 sporcu götüreceğiz. Ama şu an halen ulaşım konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Sağ olsun İl gençlik Spor Müdürümüz Emrah Yüksel Babuşçu elinden gelen desteği bize vermeye çalışıyor ama bu konuda halen sıkıntılarımız çözülmüş değil. Geçen sene de bunun sıkıntısını yaşadık. Geçen yıl Antalya Kemer’de oldu müsabaka biz apart tuttuk ama müsabaka alanına araç bulamadık. En son Allah razı olsun Birol Ekici Valimiz bize araç tahsis etti. Kendisi bir validen çok bir baba gibi destek oldu bize. Sağ solsunlar İl Gençlik Spor Müdürümüz Emrah Yüksel Babuşçu, Spordan Sorumlu Şube Müdürümüz Mustafa Alper Aygün elinden geleni yapıyor” cümlelerini kullandı.

D S C 0071

Nisan ve Mayıs aylarında yoğun bir müsabaka temposuna gireceklerinin altını çizen Bozbaşak; “16-21 Nisan’da Gençler-Büyükler Türkiye Şampiyonamız var orada da Avrupa Şampiyonasına gidecek sporcular belli olacak. 24-28 Nisan’da Okullararası Şampiyona Sinop’ta olacak bir de 7-11 Mayıs’ta Gümüşhane’de Liseler Arası Muay Thai Şampiyonası olacak. Ortaokullar Arası Sampiyonaya 15 sporcu ile gideceğiz. Sporcularımızın çoğunluğu Demirköy’den, 2 sporcumuz Merkez’den. Liseler Arası Şampiyonaya 32 kişi gideceğiz bunun yarısı Demirköy yarısı da Merkez ilçeden. Merkez’de ki tüm sporcularımız Kırklareli Efsane Spor Kulübü’nün sporcusu” diye konuştu.

“Kapımız herkese açık”

Kırklareli'nden Yağlı Güreşlerin Olimpiyatları'na Yolculuk Kırklareli'nden Yağlı Güreşlerin Olimpiyatları'na Yolculuk

Müsabakaya çıkmayacak da olsa bu sporla hobi olarak da ilgi gösteren herkese kapılarının açık olduğunu vurgulayan Bozbaşak; “Sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşım sağlayabilirler. “Kırklareli Efsane Spor Kulübü” ve “Dövüş Sanatları Okulu 39” sayfalarından ders saatlerimize ulaşabilirler, merak ettiklerini sorabilirler. Bizim bu işte ilk önceliğimiz sporcu yetiştirmek ve sporu sevdirmek. Para öncelik olarak gördüğümüz bir konu değil. Ama tabi ki buranın masraflarının karşılanması için cüzzi bir ücret alıyoruz. Bu da öğrenciler için 600 lira, sivil katılımcılar için 700 lira, yaş düştükten 300’e kadar iniyor. Ama hangi yaştan olursa olsun aynı kalitede eğitim alıyorlar. Bu spora ilgi duyan herkese kapımız açık” dedi.

“Pek çok hedefimiz var bu hedefleri gerçekleştirmek için yetenekli sporcularımız var”

Kırklareli halkından destek isteyerek sözlerini sonlandıran Bozbaşak; “Pek çok hedefimiz var bu hedefleri gerçekleştirmek için yetenekli sporcularımız var. İlk olarak yakın tarihli turnuvalarda önemli dereceler almak. Başarının geleceğine inancım tam çünkü en kötü üçüncülük alıyoruz. Ama bu başarıların gelmesi için destek ve sponsor istiyoruz. Kırklareli’ndeki siyasileri, iş insanlarını, esnaflarını, spor severleri ve vatandaşları kulübümüze ve sporcu gençlerimize destek olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (Volkan Abuy)

Editör: Volkan Abuy