Kasım ayında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden şah kartalı, Kırklareli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından tahnit yöntemiyle gelecek kuşaklara aktarılacak.

Istrancaların sınır hattına yakın bir kısımda öldüğü belirtilen şah kartalının haberi geldikten sonra tahnit işlemleri için çalışmalara başlandığını kaydeden Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Zafer Kamay; “Bize bu hayvanın öldüğünün haberi geldiği zaman elimizden gelen imkanlar doğrultusunda nasıl diğer yaban hayvanlarını ölümsüzleştirmek istiyorsak bu şah kartalını da ölümsüzleştirmek adına tahnitini yaptık. Valimiz Birol Ekici’nin de olurları ve destekleriyle İstanbul’dan uzman bir firma ile anlaştık, kendileri de bize geçen hafta teslim etti” ifadelerini kullandı.

“Madenler Mi? Çocuklar ve Onların Geleceği Mi Değerli?” “Madenler Mi? Çocuklar ve Onların Geleceği Mi Değerli?”

D S C 0253

Yuvalarının Heybetinden Anlaşılıyor

Tahnit yapılmasının amacının doğal hayatta sık rastlanmayan bir hayvanın ölümsüzleştirilerek, okullarda ve diğer alanlarda sergilenmesi olduğunu söyleyen Müdür Kamay, Istrancalarda  şah kartalı nüfusunun tam olarak bilinmediğini dile getirdi. Bu kartalım henüz erişikinliğe ermediğini de sözlerine ekleyen Kamay, erişkin şah kartallarının kanat açıklığının 2 buçuk metreyi bulduğunu ifade etti. Envarter çalışmaları hakkında konuşan Kamay; “Bünyemizdeki biyolog-orman mühendisi arkadaşımız, yuva takibi yapıyor. Nisan ayında bir program yapılıp, yuvalarda o sene aktiflik var mı yok mu ona bakılıyor. Giden kartallar geri gelmiş mi gelenler yumurta bırakmış mı buna bakıyoruz.Bu sebeple net bir sayı söylemek güç. Zaten şah kartalları çok fazla ormanlık alanda yaşayan bir tür değil. Asılbeyli, Değirmencik gibi bölgelerde yaşı büyük olan meşe ağaçlara yuva yapıyorlar zaten yuva heybetinden anlaşılıyor” dedi. (Volkan Abuy)

Editör: Volkan Abuy