Kırklareli Engelli Hakları Dayanışma Yardımlaşma Kültür ve Sanat Derneği Başkanı ve CHP Belediye Meclis Üyesi Aday Adayı Ercan Dinkler, CHP’nin haftalık toplantısında engellilerin zorluklarını gündeme getirdi.

“Birçok engelli kişi, toplumun kendilerine olan yaklaşımlarından dolayı dertlidir”

Engelliliğin ne olduğunu anlatan Dinkler; “Kısaca, yeti yitimi olarak tanımlanan engelli olma durumu, "sakat, özürlü, Engelli gibi kelimelerle de adlandırılmaktadır. Bazı insanların kaba olarak ve ağır olarak gördüğü kelimeler Engelli olarak yaşayan bireylerin yaşamını, sıkıntılarının, başlıca çözümü değildir.

Birçok engelli kişi, toplumun kendilerine olan yaklaşımlarından dolayı dertlidir.

Kişisel yaşamdan sosyal çevreye varıncaya dek, hayatın her alanında var olan engelli vatandaşların bir kısmı hafif engelli, bir kısmı ise ağır engellidir.

Ağır engelli kişiler, çoğu yaşamsal faaliyetini tek başlarına gerçekleştiremezken, hafif engelli kişiler bu anlamda biraz daha avantajlıdırlar” dedi.

1106C640 B759 4659 8760 14Cbd7D21A59

Engellilerin karşılaştığı sorunlardan bahseden Başkan Dinkler; “Her ne kadar son yıllarda gerek ülkemizde engelli bireylerin özel durumlarına dikkat çeken birçok program, afiş, organizasyon gibi etkinlikler hazırlansa da, engelli bireylerin sosyal yaşamda ve topluluklar içindeki sıkıntıları azalmamaktadır. Toplumun dikkati engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılara bir parça çekilebilmiş olsa da, uygulama anlamında kampanyalar sonrasında hayat tersine dönmektedir

Görme yetisi kaybetmiş bireyler, kendileri için özel döşenen kabartılmış kaldırım taşları üzerinde yürüyememektedir.

Bu tip engelli yollarının üzerlerinde herhangi bir yapı olmaması gerekirken, birçok yerde bu tip kaldırımlar ve yolların üzerinde masa, sandalye, Elektrik panosu, doğal gaz veya benzeri logar kapakları hissedilmesi zor olan kaldırım taşları ve park etmiş araçlar görülmektedir.

Yine bir başka düşüncesizlik ise, merdivenle çıkılan her türlü bina, cafe, iş yeri gibi alanlarda, Mimari yapıl Yasalarda olmasına rağmen Akülü ve Manuel tekerlekli sandalye kullanan bireylerin yararlanabileceği ve hareket edebileceği düz rampaların yapılmaması ya da gerek görülmemesidir. Bu anlamda kritik bir söz olan "Her sağlıklı insan bir engelli adayıdır" cümlesi, akıllardan çıkarılmaması gereken bir önermedir.

Sağlıklı olan bireyler, engelli bireyleri düşünmedikçe ve empati kurmadıkça, bu vicdani yara her gün kanamaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

K D A G H V

“Engelli bireylere acıma duygusu ile bakılmamalıdır”

Engellilerin fırsat verildiğinde her şeyi başarabileceğini söyleyen Dinkler; “Engellilere karşı anlayış ve hoşgörünün yüksek olduğu Avrupa'da, tüm toplum hizmetleri engelli vatandaşların da rahatlıkla yararlanabileceği şekilde yapılmaktadır.

Aynı şekilde Türkiye'de, engelli vatandaşlara karşı sorumluluk ve yaklaşımla çıkarılan 2005 yılında guan 5378 sayılı Engelliler yasanın ve 2007 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin uygulanması durumunun artması gerekmektedir.

Ayrıca Engelli bireyler acıma duygusu ile bakılmamalıdır unutmayınız ki o da sizlere gibi bir insandır sizlerden farklı tarafı çeşitli rahatsızlıklar grubunda olan kişilerdir, birde Engellilere Engeli var diye yada sizler gibi rahat hareket edemiyor diye Dilenci gözü ile bakmayınız çünkü Engelliler içinde de maddi ve manevi olarak rahat durumda olanlar var yani her Engelli aynı şartlarda değildir. Özellikle Ailelerinde diğer insanlarında Engellilere karşı şu anlayış çok rahatsız edici ve hakaret tarzındadır Yapamazsın, gidemezsin, düşersin, kullanamazsın, senin başarman zor, sen Engellisin orada ne işin var, Engelli biri ile evlenebilirsin, sen çalışamazsın, gibi kendilerince Normal insanlar bu şekilde söylemler ile Engelli bireyleri koruduğunu düşmektedirler ki korumak bir yana aslında o Engelli bireyi toplumdan uzaklaştırmakta ve yalnızlaştırmaktadırlar. Aslında Engelli bireylerin de insan olduğunu düşünerek yapamayacağı şeylerde de cesaret verilse teşvikte bulunulsa samimi ve ciddi bir şekilde Engelli bireylerin yanlarında olduklarını hissettirseler Engellilerin başaramayacağı şey yoktur” cümlelerini sarf etti.

Tüm mücadelesinin engellilere daha iyi şartlar sunmak olduğunun altını çizen Dinkler, bu sebeple Belediye Meclisinde yer almak istediğinin altını çizdi. Kırklareli’nde bir “Engelli Üretim Merkezinin” hayata geçirilmesinin şart olduğunu sözlerine ekleyen Dinkler bu sayede engellilerin hayata daha çok karışabileceğini ifade etti. (Volkan Abuy)

Editör: Volkan Abuy