Toplantıda; hayvan hastalıkları, hastalıklarla mücadele, ari işletme çalışmaları, hayvan hastalıkları tazminatları, epidemiyoloji çalışmaları, hayvan hareketleri, veteriner bilgi sistemi (VETBİS) ile veteriner laboratuvar bilgi sistemi (VELBİS) konuları görüşüldü.

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen toplantıya Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Hüseyin Eş ile konunun uzmanı veteriner hekimler katılım sağladı. Katılımcılara mevzuat ve mevzuatta yapılan değişiklikler, uygulamaya konulan yeni çalışmalar ve gelecekte uygulanması düşünülen konular hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Eğitimin ilk gününde Değirmencik Köyü’nde yer alan hastalıktan ari hayvancılık işletmesinde tüberkülin uygulaması yapıldı, katılımcılara tüberkülin testi uygulamalı olarak gösterildi.

Toplantının 2. ve 3. günü;  teorik sığır tüberkülozu eğitimi,  hayvan hareketleri, hastalıktan ari işletmeler, numune gönderme ve hayvan hareketleri konularında eğitimler düzenlendi. 2024 yılı mevzuat çalışmaları ve sahada karşılaşılan sorunlar ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

777

Eğitimin son günü, tüberkülin uygulanan hastalıktan ari hayvancılık işletmesinde testlerin değerlendirilmesi yapıldı.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede, ilimizdeki 83 adet ari işletmede toplam 41.665 büyükbaş hayvanın mevcut olduğu bildirilirken, ülke genelinde hastalıktan ari hayvan sayısı bakımından ilk sırada yer aldığımız aktarıldı.

Bilgilendirmenin devamında, “29 adet AB Onaylı Süt Çiftliğinde toplam 35.783 adet büyükbaş hayvanımız mevcut olup, 6.499.800 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. AB standartlarında 500 ton civarında süt üretimi yapılmaktadır.​” denildi. (Kadir Sinici)

Editör: Haber Merkezi