Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayısıyla bilgilendirici bir basın açıklamasında bulundu. Hastalık ile ilgili olarak şunlar kaydedildi;

“Kuduz, hayvandan insan bulaşan ilerleyicive ölümcül bir hastalıktır. Bilinen en eski hastalıklardan olan Kuduz, insanlık tarihinde korkutucu yönüyle sürekli dikkatleri üzerine çekmiştir. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 59.000 kişi kuduz nedeni ile yaşamını kaybetmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 250.000 kuduz riskli temas bildirimi yapılmakta olup yılda ortalama 1-2 kuduz vakası görülmektedir. İlimizde ise tanı konmuş kuduz hastası bulunmamaktadır. Hastalığın önemli halk sağlığı sorunlarına yol açıyor olması kuduzun sürekli olarak gündemde kalmasına neden olmaktadır.

Ülkemizde kuduza yakalanma ihtimali olan hayvan türleri; köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at, eşek gibi evcil hayvanlar ile birlikte kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi yabani hayvanlardır. Bugünkü verilerle fare, sıçan, sincap, hamster ve yabani tavşan ısırıklarında insana kuduz geçişi gösterilmemiştir.

Kuduz, ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğundan, korunma yaklaşımları hayat kurtarıcıdır. Bu nedenle, kuduz riski olan hayvanlarla sık temas eden kişilere temas öncesi ve kuduz riskli teması olan herkese temas sonrası kuduz aşısı uygulanmalıdır. Erken ve önerilere göre uygulanan temas sonrası aşılama %100 etkindir. Kuduza yakalanma ihtimali olan hayvanların ısırıkları, yeri ne olursa olsun kuduz için risk oluşturur. Açık yara, kesi veya mukozaların tükrük ve salya ile teması ve tırmalama da kuduz riskli temas olarak kabul edilir.

Tüm yaralanmalarda yara yeri derhal bol akarsu (basınçlı su veya hortum ucunun sıkılarak mümkün olduğu kadar jet akımın sağlanması şeklinde) ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Virüs uzun süre ısırık bölgesinde kalabileceği için aradan geçen süreye bakılmaksızın yıkama işlemi mutlaka uygulanmalıdır.  Yıkama işlemi bittikten sonra alkol veya iyotlu antiseptiklerden biri kullanılmalıdır. Temas sonrası aşılamaya en erken sürede başlanmalıdır. Aşı 0., 3., 7. günlerde birer doz ve 14 ile 28. günler arasında dördüncü doz olmak üzere toplam dört doz uygulanır.Yaralanma durumuna göre kuduz serumu uygulaması da aşıya ek olarak uygulanabilir. Tüm hastalar tetanozprofilaksisi yönünden de değerlendirilmektedir. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu doğru yara bakımı ile birlikte hemen aşılamanın başlatılmasıdır.

İlimizde Kuduz Uygulama Merkezlerinde (devlet hastaneleri ve hastane bulunmayan ilçelerimizin Toplum Sağlığı Merkezleri) kuduz aşısı ihtiyaç halinde ücretsiz uygulanmaktadır. Kuduz riski taşıyan hayvanlar tarafından ısırma, tırmalama, açık dokuların tükrük veya salya ile teması durumunda derhal en yakın Kuduz Uygulama Merkezine başvurarak aşı uygulamasına başlanmalı ve eksiksiz tamamlanmalıdır.” (Ferdi Kurtbayram)

Editör: Haber Merkezi