Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihinde açılan Köy Enstitülerinin ilklerinden birine “Kepirtepe” adıyla Lüleburgaz’da ev sahipliği yapan Kırklareli’nin efsanevi eğitim yuvası kurulalı bugün itibariyle 87 yıl oldu…

Enstitü, ilk olarak 1937 yılında Edirne’nin Karaağaç istasyonunda, asker kışlası olan binada Eğitmen Kursu olarak açılmıştı. Bir yıllık denemenin ardından, 14 Kasım 1938 tarihinde, Küçük Zabit Mektebi adını taşıyan binada Trakya Köy Öğretmen Okulu adıyla, köy çocuklarını okutmak amacıyla faaliyete geçirilmişti.

Tamamen Türkiye'ye özgü olan “Köy Enstitüleri” projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

Artık Bu Suçu İşleyene Tutuksuz Yargılama Yok Artık Bu Suçu İşleyene Tutuksuz Yargılama Yok

Neredeyse tüm Anadolu'nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alınarak, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün himayesinde, Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kuruldular.

Takvimler 1939’u gösterdiğinde ise önceki adı “Köy Öğretmen Okulu” olan Kepirtepe, geçirdiği badirelerin ardından Lüleburgaz’a beş kilometre uzaklıktaki, bir çiftlikte eğitim vermeye devam etti.

Kepirtepe Köy Enstitüsü, bulunduğu bölgeyi kalkındırma ve canlandırma yolunda uğraş vermiş ve bu konuda büyük katkılar sağlamıştı. Bölgenin kültür ve sosyal hayatının canlandırılmasında da Kepirtepe ön ayak olmuştu. Lüleburgaz Halkevi’nde sahnelenen tiyatrolar, törenlerde oynanan halk oyunları ve düzenlenen sportif gösteriler bölge insanının kültürel yaşamını hep olumlu yönde etkilemişti.

Kepirtepe Köy Enstitüsü, 1939-1945 yıları arasında yeni binalarla büyütülmüş ve daha iyi hizmet verir duruma getirilmişti. Enstitü zamanla küçük yapılarla birlikte 23 binaya sahip olmuştu.

Kepirtepe Köy Enstitüsü ilk açıldığında 82 öğrenci ile yola çıkmıştı. Daha sonra öğrenci sayısı 150’ye ulaştı. Bu sayı yıldan yıla giderek arttı. 1941’de 370 olan öğrenci sayısı, 1944 yılında 850’yi bulmuştu.

Ancak Köy Enstitülerinin hazin sonu yaklaşıyordu.

Türkiye’de toplam 24’e ulaşan Köy Enstitüleri'nden 1952 yılına kadar mezun olan öğrenci sayısı 17 bin 341 oldu. 1946 yılından itibaren yavaş yavaş kimliklerini kaybeden bu eğitim yuvaları 1954 yılında tamamen kapatıldılar.

Kepirtepe Köy Enstitüsü 11 dönemlik eğitim öğretim süresinde toplam 825 mezun verdi.

Türkiye’nin eğitim alanında gelişmesine büyük katkı sunan Köy Enstitülerinde ve Kepirtepe’de emeği bulunanları saygıyla anıyoruz…

Editör: Ferdi Kurtbayram