Kırklareli’nde 50 Araç Trafikten Men Edildi Kırklareli’nde 50 Araç Trafikten Men Edildi

İşitme kayıplarının yaşlara göre farklılıklar gösterdiğini belirten Barcan, bu farklılıklara dair bilgilendirme gerçekleştirdi.


Erişkinlerde İşitme Kaybı
Tüm yaş gruplarını ilgilendiren bir konu olduğunu dile getiren Barcan, işitme kaybının sebeplerine dair bilgiler verdi. Barcan, "İşitme kayıpları tüm yaş gruplarını ilgilendiren bir sağlık sorunudur. Erişkinlerde işitme kayıplarının en sık sebepleri buşon (kulak kiri) yaşa bağlı işitme kayıpları, kafa travması, yüksek ses maruz kalma, enfeksiyonlar ve ilaçlar olarak sayılabilir" sözlerini dile getirdi.


Çocuklarda İşitme Kaybı
İşitme kaybının çocuklarda meydana gelmesine dair bilgi veren Barcan, "Çocuklarda ise işitme kayıpları çoğunlukla orta kulak enfeksiyonları, buşon ya da genetik kaynaklıdır. Erişkinler işitme kayıplarını rahatlıkla fark edebilirken, küçük çocuklarda da durumu tespit etmek zordur. Gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonlar ya da kalıtsal hastalıklar yenidoğan bebeklerde işitme kaybına sebep olabilmektedir. Bu nedenle yenidoğanlarda hastaneden taburcu olmadan ya da ilk 1 ay içerisinde mutlaka tarama BERA (Beyin sapı eşik yanıtları) testi yapılmalıdır. İşitme testinden geçemeyen ve ağır işitme kaybı tespit edilen çocuklarda işitme cihazı yad da kohlear implant seçeneği göz önünde bulundurulmalıdır" ifadelerini dile getirdi.


Üst Solunum Yolu ve İşitme
Uzm. Dr. Barcan, üst yolunum ve işitme kaybı ile ilgili bilgiler vererek, "Okul çağındaki çocuklarda ise üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla beraber orta kulak enfeksiyonları sıklıkla görülür. İşitme azalmaya sebep olan bu durum çocuk gelişimini etkilediği gibi aynı zamanda okul başarısında da sorunlara neden olmaktadır. Akut döneminde kulak ağrısı, dolgunluk, işitmede azalma, seslenildiğinde duymama gibi şikayetlerle kendini gösteren bu durumlarda mutlaka KBB muayenesi yapılarak patoloji tespit edilmelidir. Çoğunlukla tedavi ile işitme kaybı düzelirken, takipler sırasında düzelme olmayan çocuklarda kulağa tüp tatbiki uygulanmaktadır. Geçici olan bu tüpler kulak zarının kendisini onarmasıyla beraber yaklaşık 1 yıl civarında kulaktan atılır" dedi.


Erişkinlerde En Sık Görülen Sebep
Barcan erişkinlerde işitme kaybına sebeplerinin başında gelen durumu ifade ederek, "Erişkinlerde en sık işitme kaybı sebeplerinden olan buşon birikimi, duş sonrası kulakta tıkanıklık, ağrı dolgunluk şeklinde kendini gösterir. Buşan temizlendiğinde işitme tekrar eski haline döner .Fakat yaşlanmaya bağlı işitme kayıpları kalıcıdır ve asıl tedavisini işitme cihazları oluşturur" sözlerini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi