TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin de üretimin yapıldığı atölyeleri gezerek çalışmalar hakkında Kırklareli Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer ve Kırklareli Üreten Kadın Kooperatifi Başkanı Elif Afacan’dan bilgiler aldı. Bizler de Alternatif Gazetesi olarak kooperatifin faaliyetleri ile ilgili merak edilenleri sorduk.

İlk olarak Üreten Kadın Kooperatifi’nin hikayesini gazetemize anlatan Kırklareli Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer; "Kırklareli Üreten Kadın Kooperatifi, Kırklareli Valiliği tarafından yürütülen ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklemiş olduğu 'Umutlu Kadınlar Üretiyor' projesi kapsamında 01.02.2022 tarihinde 9 ortakla kuruldu. Proje ile kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını amaçladık. Bu amaç doğrultusunda kadınlara kooperatifleşme süreçleri hakkında eğitimler vererek örnek ziyaretler, rol model konferanslar ve çalıştaylar düzenledik."

Kooperatifle birlikte kadınların hayatına olumlu anlamda dokunuşların olduğunu aktaran Tuncer, "Sosyal olarak bir araya gelen kadınlar arasında yardımlaşma artarak üretime karşı daha heyecanlı hale geldiler. Üretilen ürünlerin ekonomik değer bulmasıyla birlikte kendilerine olan güvenleri arttı. Araştırmaya, denemeye ve risk almaya başladılar. Artık sadece kendileri için değil, büyümek ve daha çok kadına ulaşmak, ekonomik ve sosyal özgürlük sağlamak için de çalışmaya başladılar." diyerek sözlerine devam etti.

Kırklareli Üreten Kadın Kooperatifi'nin Gözdesi "Bubble Waffle"

Kooperatifte birçok faaliyet alanı bulunuyor. Bunlar kadınlar tarafından binbir emekle ortaya çıkarılan; seramik ürünler, gerçek deri ürünler, ekolojik kozmetik ürünler ve gıda ürünleri…

Ayrıca Kırklareli Üreten Kadın Kooperatifi tarafından catering hizmeti ve sıcak gıda satışı da yapıldığını aktaran Tuncer, "Sıcak Gıda satışında Bubble Waffle en gözde yiyeceklerden oluyor" dedi.

Ürünlerin ‘Kızche’ markasıyla satışa sunulduğunu belirten Tuncer, markanın hikayesi ve markalaşma süreci hakkında gazetemize çok önemli detaylar verdi. Kooperatifteki ürün çeşitliliğinden dolayı tüm ürünleri tek bir marka altında buluşturduklarını ifade eden Tuncer, "Hem yöremizi çağrıştıracak hem de sadece iç ticarette değil dış ticarette de kullanabileceğimiz bu isimde karar kıldık. Logomuzla uyumlu olarak kadını yansıtan bu söylem bizim için yeni bir çatı oldu. Ürünlerimiz, Umutlu Kadınlar Yaşam Merkezinde ve Millet Bahçesi girişindeki satış noktalarımızda satılmaktadır. Ayrıca instagram üzerinden Kızche dükkân sayfasından da siparişlerinizi oluşturabilirsiniz." dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı'nın Rolü Büyük

Kırklareli Üreten Kadın Kooperatifi'nin oluşumunda Trakya Kalkınma Ajansı'nın çok büyük bir rolü olduğunu belirten Ajans Genel Sekreteri Mahmut Şahin,"Kırklareli Üreten Kadın Kooperatifi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın 2019 yılında başlatmış olduğu Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kırklareli Valiliği’nin yararlanıcısı olduğu Umutlu Kadınlar Üretiyor, projesi ile kurulmuştur." dedi.

Şahin, "Proje kapsamında ilimizdeki dezavantajlı kadınların ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ve istihdama katılımlarının kolaylaştırılması amaçlanmıştır. Kendi ürettikleri el emeği ürünlerin kalıcı ve sürdürülebilir bir iş modeline dönüşebilmesi için gerekli eğitim, altyapı, pazarlama, satış ve danışmanlık destekleri verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Şahin açıklamalarına şöyle devam etti; “Kırklareli'nde kadınların el emeği ürünleri üretmesi, mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi hedefiyle, Umutlu Kadınlar Sosyal Girişimcilik ve Yaşam Merkezi hayata geçirildi. Bu merkezde üretim atölyeleri kurulmuş olup, kadınların kooperatifleşme sürecine destek olmak amacıyla ajans koordinasyonunda kooperatifleşme, üretim, pazarlama, satış, İletişim ve takım çalışması eğitimleri düzenlendi.  Proje kapsamında eğitimlere katılan kadınlar kooperatifleşme sürecini başlatmış olup ‘Kırklareli Üreten Kadın Kooperatifi’ ismiyle 2022 yılında kurulum sürecini tamamlamıştır. Projenin toplam bütçesi 2023 yılı fiyatlarıyla 8.906.786 TL olup Ajans destek miktarı ise 7.311.519 TL’dir. "

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünce 2024 yılı teması 'Kadın Girişimciliği, Kadın İstihdamı' olarak belirlendi. Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı'nın kadın girişimciliği ve kadın istihdamı konusunda sağladığı destekler hakkında konuştu.

Şahin,  Trakya Kalkınma Ajansı olarak kadınların ekonomik gücünü arttırma faaliyetleri çerçevesinde, Trakya Bölgesi'nde el becerisi ve üretim yeteneği olan kadınların mikro işletmeler kurmalarını, kaliteli üretim yapmalarını ve böylece ekonomiye aktif katılma ya da istihdam olanaklarından faydalanmalarını sağladıklarını belirterek, kadınların değer üretme anlamında geliştirilmesi için iş geliştirme süreçlerinde danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunduklarını belirtti.

Şahin, "Bu alandaki devlet desteklerinin kadınlara aktarılmasını sağlıyoruz. Bunun yanı sıra, kadınların dijital ortamlardaki ekonomik faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefleyerek, kadın girişimcilerin e-ticarette güçlenmelerini sağlamaya yönelik eğitim programları ve seminerler düzenliyor, istihdam süreçlerini kolaylaştırmak için de eğitim, staj, işbaşı eğitimi gibi uygulamalarla destek sağlıyoruz. Kadın kooperatifleri, kadınların bir araya gelerek güçlerini birleştirdikleri ve ekonomik faaliyetlerde bulundukları ortamlardır. Kooperatifler, kadınların kendi işlerini kurmalarına, gelir elde etmelerine ve topluluklarına katkıda bulunmalarına olanak tanır. Ancak, sadece bir iş kurmak yeterli değildir; başarılı olmak için bu işletmelerin markalaşması gerekmektedir. Markalaşma, bir işletmenin ürün veya hizmetlerinin benzersiz niteliklerini vurgulayarak müşterilerin dikkatini çekme sürecidir ve işletmenin kendisini hedef kitlesi içinde tanıtmasını sağlar. Kadın kooperatifleri ve girişimlerinin markalaşması, müşterilere kaliteli ürünler veya hizmetler sunacakları konusunda güven verir bu da müşteri sadakatini artırır. Kadın kooperatifleri ve girişimleri, markalaşma yoluyla rekabet avantajı ve pazar paylarını artırma imkânı elde eder.  Ancak, kadın kooperatifleri ve girişimler markalaşma sürecinde sınırlı kaynaklar, pazarlama becerilerinin eksikliği ve erişim engelleri sebebiyle bazı zorluklarla da karşılaşabilmektedir. Kadınların bu süreçte karşılaştığı zorlukları aşabilmesi amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı olarak kadın kooperatiflerinin ve girişimlerinin markalaşma sürecine destek oluyor ve ihtiyaç duyulan konularda eğitim almalarını sağlıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Kırklareli’nde kadın girişimciliği potansiyeli hakkında düşüncelerini aktaran Şahin, kadın girişimciliği ekosisteminin geliştirilmesine yönelik Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteklerinin olduğunu belirterek Trakya Bölgesi genelinde el becerisi ve üretim kabiliyeti olan kadınların girişimcilik alanında aktif olmadığı; finansal kaygılar, sermaye eksikliği ve örgütlenme kültürünün zayıf olması gibi sebeplerden dolayı kendi işini kurma, kooperatif yapılanmalarına katılma konusunda ön yargılarının olduğu konusunu vurguladı.

Mahmut Şahin açıklamalarının devamında, "Ajans faaliyetleri kapsamında Trakya Bölgesi genelinde el becerisi ve üretim kabiliyeti olan kadınların, ürettiği ürünler üzerinden mikro ölçekli iş kurma süreçlerine yönlendirilmesi, belirli standartlarda kaliteli üretim gerçekleştirilmesinin teşvik edilip kayıtlı ekonomiye dahil edilmesi, yeni trendler ve iş fırsatlarının aktarılması suretiyle kadınların girişimciliğe, üretime katılmaya, istihdam fırsatlarını takip etmeye ve iş kurmaya özendirilmesini sağlıyoruz." diye belirtti.

Ayrıca, kadınların ekonomik faaliyetlerinin geliştirilmesi için kadın girişimcilere iş geliştirme süreçlerinde danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunduklarını kaydeden Şahin, " Bu alandaki devlet desteklerinin kadınlara aktarılmasını sağlıyoruz. Kadınların dijital ortamlardaki ekonomik faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefleyen mekanizmalar oluşturulması,  kadın girişimcilerin e-ticarette güçlenmelerini sağlamaya yönelik eğitim programları ve seminerler düzenlenmesi ve istihdam süreçlerini kolaylaştırmak için de eğitim, staj, işbaşı eğitimi gibi uygulamalarla destek sunmaya devam edeceklerini ifade etti.  (Kadir Sinici)     

11-11           

12-6

Editör: Kadir Sinici