Sanat yolculuğuna çok küçük yaşlarda başlayan Heykeltraş Süeda Can, açtığı Art Stüdyo ile birçok öğrencisini ve sanat meraklısını bu dükkânda ağırlıyor.

Sanatseverlerin uğrak noktası haline gelen FleurDelis Art Studio’da sanatseverlere birçok kurs alternatifi bulunuyor. Küçük yaştan öğrencilerinin yanı sıra her yaştan sanatsevere kapılarını açan Stüdyoda, heykelcilik, seramik ve resim kurslarına katılmak mümkün.

Sanat yolculuğuna İlkokulda başlayan Süeda Can, sırasının üstüne çizdiği şemsiyeyi kırmızının tonlarını kullanarak içini renklendirdiğini anlatan sanatçı,“Ortaokuldayken Güzel Sanatlar Lisesi’ne gitmeye karar verdim. Sanat serüvenim bu şekilde başlamış oldu. Bu süreçte en çok etkilendiğim şey küçükken dedemin ansiklopedilerini çok karıştırıyordum. Dedemin çok güzel bir kütüphanesi vardı. Tam eski filmlerdeki gibi kahverengi işlemeli bir kütüphaneydi. Hala dedemin o yeşil ansiklopedilerini saklamaktayım. Bu kitaplarda Mona Lisa ve Da Vinci’yle tanıştım. Tabi bu görüntüler hafızamda hep kaldı ve sanatın üzerinde ilerlemeye başladım. Lise bittikten sonra Anadolu Üniversitesi’ni bitirdim. Üniversitem bittikten sonra Kırklareli’ne döndüm ve sanatın üzerinde ilerlemeye devam ettim. Kırklareli’ne döndükten sonra Trakya Üniversitesi’nde Yüksek Lisans kazandım. Daha sonra Milli Eğitim’de çeşitli okullar da resim öğretmenliği yaptım ve yolum Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü’yle kesişti. 3 yıldır burada çalışmaktayım. Burada olmak benim için çok keyifli, ben görsel sanatlar öğretmeni olarak burada bulunuyorum. Enstitü ’de bulunan heykelleri ben yapıyorum.” Dedi.

Kendisini sanat aşığı olarak nitelendiren Sanatçı Süeda Can, “Sürekli bir şeyler çiziyorum, sürekli bir şeyler karalıyorum. Yani hep aklımda sanatla ilgilenmek var.  Sanatın sadece resim kısmı, heykel kısmı değil, müziğini seviyorum, dansını seviyorum.” dedi.

Şimdilerde Olgunlaşa Enstitüsü adı altında çalışan Sanatçı Süeda Can, en son İstanbul’da Lütfü Kırdar Sanat Merkezi’nde düzenlenen Fuarda, Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 12 parçalık koleksiyondan oluşan eserlerinin sergilendiğini dile getirdi. “Bu eserler tema projesi kapsamında Aşağıpınar’ı anlatan simgeleyen çalışmalardı. Aşağpınar temalı eserler burada çıkan, küçük ana tanrıça dediğimiz figürler, bu figürler o dönemin ana tanrıça inanışını bizlere aktarmasından dolayı önemli çalışmalar ve eserlerdir.” dedi.

Yaptığıeserler arasında bu zamana kadar çok zorlayan bir eserlerinin olmadığını aktaran Sanatçı, “Ocak ayında yeni bir çalışmaya başlayacağım, bu çalışmam diğer yaptığım çalışmalardan çok daha farklı olacağını belirtmeliyim” Dedi.

Whatsapp Image 2023 12 15 At 18.19.48

FleurDelis Art Stüdyo, Sanat Severleriyle Buluştu

 Art Studio’nun bu zamana kadar hep aklında olan bir proje olduğunu kaydeden Sanatçı, “Dükkânın ismi Fransız zambağından geldi. Yani saflığın ve temizliğin bir sembolü vebirçok dinde bu sembol olarak kullanılıyor. Burası hem öğrencilerimim buraya gelip keyif alabileceği bir yer olmasının yanında samimi bir havası olup sanatseverlerin buluşabileceği ve sanatın konuşabileceği bir mekân oldu“

FleurDelis’in Sanatla Büyüyen Öğrencisi Derin…

FleurDelis’in Sanatla Büyüyen Öğrencisi Derin’i anlatan Sanatçı Süeda Can, “Öğrencim Derin ile sanat tarihindeki bütün dönemleri işledik. Derin şu anda bütün dönemlere hâkim durumda. Bu dönemler; Pop Art, Ekspresyonizm(Dışavurumculuk), vb. sanat tarihi dönemlerinin hepsini kendisiyle işledik. Derin resim konusunda oldukça yetenekli olmasının yanında kendi yaptığı çalışmalarıyla ilk sergisini de açmış bir öğrencim. Açtığı sergide de özellikle sanatın bütün dönemlerini tek tek anlattı.”

Atölyede resim, heykel ve seramik kurslarının verildiğini belirten Sanatçı Can,“Yaz dönemine doğru atölyede Workshop’lar vermeyi düşünüyorum. Toplu ya da birebir derslerimiz mümkün, Kişilerin taleplerine göre kurs zamanlarımızı ayarlıyoruz. Aslında bakacak olursanız Kırklareli’nde sanatsal faaliyet ve çalışmaların artması gerektiğini düşünüyorum. Resim, heykel ve sempozyumların sanat ile ilgili çalıştayların düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunlar kentin hafızasını, belleğini arttıracak şeyler olduğuna inanıyorum” dedi.  (Güfte Çanlı/Özel Haber)

Whatsapp Image 2023 12 15 At 18.19.48 (2)Whatsapp Image 2023 12 15 At 18.19.48 (3)Whatsapp Image 2023 12 15 At 18.19.48 (1)

Editör: Güfte Çanlı