Öğrencileri artan maliyetlerin yanı sıra toplu taşımadaki artışla birlikte zam yükü altında ezileceğinin altını çizen Fatih Önder, yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti: “Saygıdeğer Kırklareli halkı ve vatanımızın geleceği için üniversite sıralarına oturmuş öğrenci dostlarımız, bildiğimiz üzere Kırklareli Ulaşım A.Ş’nin şehir içi ulaşım ücretlerine yapmış olduğu zammı protesto etmek ve tepkimizi göstermek amacıyla bu basın açıklamasını yapma ihtiyacı duyduk. Bu yaptığımız protesto tüm öğrenci kardeşlerimizin sırtındaki ekonomik külfetin ne boyutlara ulaştığını sizlere anlatmak ve bu yükün hafifletilmesini sağlamayı hedef almaktadır. Kırklareli Ulaşım A.Ş’nin yaptığı zam teklifi Kırklareli belediye meclisinden geçirilmiştir. Bu zam yapılırken ülkemizin ve de öğrencilerin yaşam koşulları göz önünde bulundurulmaması bir tarafa bu şehirde üniversite okumak için Türkiye’nin tüm illerinden gelen öğrencilerin ve ailelerinin ekonomilerine apaçık bir darbe vurulması da söz konusudur. Öğrenci arkadaşlarımızın almış olduğu KYK kredi ve burslar bu tarifenin getirdiği ekonomik yükü kaldıramaz ve hiçbir zamanda kaldırabilecek noktaya getirilmeyecektir.

Mevcut ekonomik düzendeki enflasyonun üzerimize ve ailelerimize yüklediği yük bir tarafa, bir de sosyal belediyecilik iddiasında olan bir belediye yönetiminin taşımanın ekonomik külfetini öğrencilerin üzerinden karşılamaya çalışması, adeta öğrencilerin üzerine yıkılması kabul edilebilir bir durum değildir. 

Basit bir matematik ile öğrenci tarifesi: 15,5 TL Yurtta kalan bir öğrenci, yurdundan üniversiteye gidişi ve gelişi güncel fiyat itibariyle 31 TL’ye tekabül etmektedir. Yine aynı öğrencinin yapacağı merkez ve yurt arasındaki gidiş ve geliş seferleri de 31 TL’ye tekabül edip, günlük 62 TL’yi sadece ulaşıma vermiş olacak. Bu hesaba göre aylık ulaşıma 1860 TL ayırması gerekmekte, yurtta kalan öğrencilerimizin aylık olarak yurduna ödediği 510 TL’lik yurt ücretini de koyarsak yurtta kalan bir öğrenci için sadece ulaşım ve barınma 2370 TL’ye tekabül etmektedir. 1250 TL’lik KYK kredi ve burs ödemesini dikkate alırsak bu ödemenin iki katı aylık sadece ulaşım ve barınma için harcanması gerekecektir.

Çoğunluğu CHP’li üyelerden oluşan İl Belediye Meclisi ve CHP’li Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun da önünden geçen bu zam teklifini kabul etmeleri ise sözde öğrenci ve genç dostu yapısının bütünüyle bir yalan olduğunu gözler önüne sermiştir.

Bunun yanı sırası ise İl Belediye Meclisi üyesi olan AKP ve MHP’li üyelerin bu zam karşısında hiçbir tepkisi olmadığını görüyoruz. Fakat bunu anlamakta zorlanmıyoruz zira bu iki ortağın ülkeyi sokmuş oldukları ekonomik çıkmazın sonucu olarak karşılaştığımız bu tablo yüzünden biz gençlerin karşısına çıkmaya yüzleri olmadıklarını da biliyoruz... Biz Zafer Partisi Kırklareli İl ve İl Gençlik Kolları teşkilatı olarak tamamıyla bu yapılan zamların karşısında yer alıp, öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Atatürk’ün vatanı ve cumhuriyeti emanet ettiği gençler olarak kendini liberal olarak tanımlayan bu istibdat yapısının karşısında durmaya devam edeceğimiz gibi Zafer Partisi olarak aziz vatanımızın geleceğinin muhafızları olan öğrencilerimizin sırtından geçinen bu sistemin karşısında bulunup, yıkılması için varımız ve yoğumuz ile sahalarda mücadele edeceğiz. Ve akabinde öğrencinin sırtından geçinen bu sisteme sandıklarda cevap vereceğiz.” (Kadir Sinici)

Editör: Haber Merkezi