Kırklareli'nde içme suyu kaynağına 500 metre yakınlıkta bir araziye atık boşaltılması, bölge sakinlerini tedirgin etti.

Kırklareli Merkez Köylerinden Yündalan Köyü'nde yaklaşık 50 dönümlük bir arazi içerisinde gelişi güzel bırakılan atıklar, köy halkını tedirgin etti.

Atıklara 500 metre mesafede bulunan içme suyu kaynağının bu atıklardan etkilenip etkilenmediğini soran Kırklareli İl Genel Meclis Eski Üyesi Abdullah Mutluer, Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren bir enerji firmasının bu atıkları bu araziye atmak için gerekli kurumlardan izin alıp almadığını sordu.

"Geliş Amacımız Görmüş Olduğunuz Atıklar"

Araziye giderek incelemelerde bulunan Mutluer, bölge ve yapılan işlem hakkında bilgi vererek, "Şuanda Kırklareli Merkez köylerinden Yündalan Köyü'nün yaklaşık olarak kuş uçuşu 1 kilometre yakınında 129'a 34 nolu parsel içerisinde bulunmaktayız. Buraya geliş amacımız, görmüş olduğunuz atıklar. Burası Yündalan Köyü'nden Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) bağlanacak olan yolun, hemen bitişiğinde bir alan" sözlerini dile getirdi.

"Atıkların Su Kaynağından 500 Metre Uzakta"

Köye giden içme suyu kaynağına uzaklığına dikkat çeken Mutluer söz konusu atıkların sağlık açısından büyük bir risk barındırdığının altını çizerek, "Aşağıda yüksek bir kavak ağacı var, yaklaşık 500 metre uzaklıkta. Orası da Yündalan Köyü'nün su pompasının olduğu alan. Bu atıklar ne atıkları diye soracak olursanız eğer; bu atıklar Kırklareli OSB'nin içerisinde faaliyet göstermekte olan bir enerji firmasının katı atıkları. Yanma sonucu enerji ortaya çıkıyor ve bu atıkların bertaraf edilmesi için atık tesislerine gönderilmesi gerekir. Ancak burada 129'a 34 nolu parselde yaklaşık 48-50 dönüm civarında bir alan var. Bu alanın içi, oldukça yakın bir zamandan beri sürekli bu atıklarla doldurulmakta ve vatandaşlar bu konuda şikayette bulunmakta" dedi.

Atık Kamyonları Nerelere Atık Boşaltıyor?

Kamyonlar ile taşınan atıkların nerelere bırakıldığını soran Mutluer, "Biz de bu hususun ne olup olmadığını yerinde görmek ve ilgili kurumlara aktarabilmek için geldik. Bugün burada yerinde gördük hususu. Maalesef ki yüzlerce kamyon atıklarını buraya bırakmışlar.

Şimdi ben burada soruyorum. Kırklareli OSB Müdürü Sayın Sabahattin Dönmez bey ile 2024 yılı mart ayı sonuna kadar Kırklareli OSB Yönetim Kurulu'ndaydım, beraber çalıştık. Atıkların bertarafı hususunda, sayın valimizin huzurunda kendilerine ısrarla atık kamyonlarının gittikleri noktaları takipleri noktasında ciddi uyarılarda bulunduk. Sayın valimizde bu konuda irade gösterilmesini, hiç kimseye haber verilmeden kamyonların takip edilmesini, gerçekten bunların bertaraf tesislerine mi yoksa plansız alanlara mı başıboş şekilde atılıp atılmadığını takip edelim diyerek irade koymuştu. Ancak; belli ki bu irada yerine getirilmemiş" şeklinde konuştu.

Atık boşaltma işlemi ile ilgili sorularını dile getiren Mutluer şu sözleri dile getirdi;

"Şirket Yetkililerine Soruyorum"

"Ben 20 gün öncesinde Sebahattin beyi de 3 defa ısrarla aradığım halde kendisi geri dönüş yapmadı. Bu hususu kendisine soracaktım. Çünkü benim 2024 yılı mart ayı itibariyle OSB Yönetim Kurulu'ndaki görevim sona erdi. Ve bunu direk olarak merkezden takip edemedim.

Şimdi şirket yetkililerine buradan soruyorum. Gelip buraya, atık atabileceğiniz şekilde bir onaylama planı yapıldı mı? Sizin herhangi bir başvurunuz var mı? Atığınızın içinde kimyasallar var mı? Bunlar tarım arazilerine faydası var mı yok mu? Bu hususlarda herhangi bir görüş aldınız mı? İl Sağlık Müdürlüğü'nden herhangi bir talebiniz oldu mu? Aşağıda 500 metre mesafede içme suyu kaynağı var Oradan pompa ile köye su basıyor bu insanlar. Burası yüksek kot. Yer altı sularına buradan bulaşabilecek kimyasallar var mı? İl Sağlık Müdürlüğü'ne müracaat ettiniz ve izin aldınız mı? Çevre Şehircilik Müdürlüğü'ne herhangi bir müracaatınız oldu mu? Tahmin ediyorum ki olmadı. Çünkü böyle bir saçmalığı asla e asla hiçbir kurum izin vermez.

Şimdi yerinde inceliyoruz. Akabinde gidip köy muhtarlığı ve şahsımız adına ilgili kurumlara dilekçemizi vereceğiz. Ve bu hususun ad takipçisi olacağız. Çevremizi korumak, bu mücadeleyi devam ettirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Mümkünse bu tarım arazisi yok olmadan, bu atıkların buradan bertaraf tesislerine nakli için gerekenin ilgili kurumlarca yapılmasını sağlayacağız."

I M G 0914