Edirne Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ve İstanbul Enerji A.Ş iş birliğiyle, ‘Sera Gazı Emisyonu Azaltım ve İklim Uyum Çalıştayı’ Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda düzenlendi. Paydaşlar, kentin geleceğine yönelik öncelikli olarak atılacak adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunarak, iklim riski ve çevre sorunlarına yönelik çözüm önerilerini sundu.

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da  günümüzde yaşanan kuraklık ve iklim değişikliklerine değinerek, şu anda yaşanılanların bilim kurgu filmlerini hatırlattığını söyledi. Bunun önüne geçmek ve önlemler alınmasının gereklilik olduğunu kaydedn Gürkan, “ Yüksel hoca anlattı. Ya kahverengiyi seçeceğiz ya yeşili seçeceğiz. Hepimiz bilim kurgu filmi izlemişizdir. Bugün o bilim kurgu filmlerinin gerçek olmaya başladığı günlerdeyiz. Susuzluk var, nükleer savaş çıkmış ya da küresel ısınma yüzünden yer altı ve yer üstü kaynakları tükenmiş. İnsanlar bir bilim kurguda susuzluktan ölüyorlar, bir bilim kurgu da radyasyondan ölüyorlar. Bu filmleri 1,5 - 2 saatte izliyoruz, bitip gidiyor. Ama yaşamaya başlarsak, tüm ömür boyu yaşayacağız.  Bize yetişir yetişmez bilmem ama çocuklarımızın yaşamının bir parçası ama torunlarımızın için kesin olacak, bu hızla gidersek. Bu bir şaka değil, gerçekten böyle. Gezendeki yarım puan ısı artışı belki de milyonlarca insanın yok olmasına, ölmesine neden olacak, durum bu kadar vahim aslında. 150 bin yılda dünyayı getirdiğimiz nokta bu. 4 milyar yaşındaki bir gezegeni 150 yılda insanlığın yetirdiği nokta bu” diye konuştu. Pandemi zamanında İstanbul’dan Uludağ’ın zirvesinin göründüğünü belirten Gürkan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çünkü karbon salınımı en minimum seviyeye inmişti. 4-5 ayda dünya kendini temizlemeye başladı. Bunu yapmamız gerekiyor. Bizim belediye olarak koyduğumuz hedef 2050. 2050’de kesin olarak, ben bu dünyada yokum. Bundan 27 yıl sonra o kadar yaşamam ama 2050’yi hedef koymamız gerekiyor.  Eğer çocuklarımız ve torunlarımız için bu hedefleri koymaz ve bugünden çalışmaya başlamazsak, emin olun onlar bizi iyi anmayacak. O yüzden bunu önemsememiz ve çalışmamız gerekiyor. Edirne Belediyesi olarak 2018’de çöpten elektrik üretmeye başladık. Bugün baktığımda yılda 91 milyon kg çöpü depoluyoruz, ayrıştırıyoruz, ondan temiz enerji üretiyoruz ve vatandaşın kullanımına sunuyoruz. Tabi bundan ciddi anlamda karbon nötr çıkıyor. Bunları yaygınlaştırmamız lazım. Bu işe önem vermemiz gerekiyor. Edirne Belediyesi olarak bunun farkındayız” dedi.

Editör: Haber Merkezi