Trakya Üniversitesinin 2-5 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenleyeceği 2. Uluslararası Edirne Kırmızısı Sempozyumu çalışmaları ve kayıtları devam ediyor.

 Birincisi 2020 yılı içerisinde e-sempozyum olarak düzenlenen etkinliğin bu yıl geniş katılımlı olarak hem online hem de yüz yüze olarak yapılması planlandı. Sempozyumu daha geniş kitlelere yayabilmek için bu yıl ki teması “Doğal Bitkisel Boylar” olarak belirlendi. Sempozyumun ilk iki gününde Balkan Kongre Merkezi’nde bilimsel sunular yapılacaktır. Bildiriler hem sözlü, hem de poster olarak sunulabilecektir. Poster sunular değerlendirme kurulu tarafından içerik ve görsellik yönünden değerlendirilerek en güzel poster ödülü verilecektir. Ayrıca sempozyum oturumlarına online olarak da katılmak mümkündür. Sempozyum oturumları arasında kırmızı temalı fotoğraf ve çini sergilerinin yapılması planlanmaktadır.

Sempozyumun üçüncü günü Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Karaağaç’taki bahçesinde kökboya hasadı yapılacaktır. 2022 yılında da yapılmış olan bu etkinlikte katılımcılar tarladan kökboya hasadının yapılışına şahit olacaklardır. Ardından toplanan köklerle geleneksel kazanda kumaş boyama gerçekleştirilecektir. Böylece topraktan kumaşa Edirne Kırmızısı’nın üretimi sergilenmiş olacaktır.

Etkinliğin son gününde yeterli katılım olması halinde Dededeağaç-Yunanistan turunun yapılması planlanmaktadır. Tur firması aracılığı ile belirli bir ücret karşılığında gerçekleştirilecek olan bu turda katılanlara Sofulu İpek Müzesi, Dimetoka Kalesi ve Dedeağaç şehir merkezi gezdirilecektir. (Ferdi Kurtbayram)

Editör: Haber Merkezi