Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanlığı tarafından 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde basın açıklaması düzenlendi.

Programda CHP Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka'nın açıklaması okundu.

“Kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya”

Türkiye’de pek çok gelişmiş devlete göre kadınlara daha erken seçme ve seçilme hakkının verildiği belirtilirken; “Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, 23 Nisan 1920'de TBMM açıldı. O dönemde parlamentoda sadece erkek milletvekilleri vardı. Oysa Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı için verilen milli mücadelede kadınlar ve erkekler yan yana, omuz omuzaydı.

Takvimler 5 Aralık 1934'ü gösterdiğinde ise biz kadınlar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü'nün ifadesiyle; 'kadının kurtuluş devrimi' gerçekleşti. Bugün, bu kurtuluş devriminin 89. yıl dönümü. Kutlu olsun!

Birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin haklı gururunu yaşayan kadınlar, 1935'te gerçekleşen seçimlerde aday oldu ve oy kullandı. Akın akın sandıklara koştu. Büyükşehirlerde kadın ve erkeklerin oy kullanma oranı birbirine çok yakındı. 17 kadın milletvekili Meclis'e girdi. Bir yıl sonraki ara seçimde kadın milletvekili sayısı 18'e çıktı. O dönem, Meclis'teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu ve parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sıraya yerleştik.

Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya. Parlamentolar Arası Birlik'in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler” ifadeleri kullanıldı.

2-139

“Türkiye'de kadınların siyasete katılımı OECD ortalamasının da gerisinde kaldı”

Açıklamada kadınların 89 yıl içerisindeki temsil oranları paylaşılırken şu cümleler kullanıldı; “Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Haziran 2023 raporuna göre; Türkiye'de kadınların siyasete katılımı OECD ortalamasının da gerisinde kaldı. Raporda, Finlandiya'da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64.3 iken Türkiye'de bu oran yüzde 5.9 'dur. Yine aynı rapora göre, Bakanlar Kurulu'nda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38. sırada yer alıyoruz. Parlamentoda kadın temsilinde Güney Kore'den sonra, Bakanlar Kurulu'nda ise Çek Cumhuriyeti'nden sonra geliyoruz.

Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik eşik yüzde 33'dür. Yüzde 33'ün altındaki bir oran, kadınların temsil edilmediği anlamına gelmektedir.

1934 yılından bu yana 24 Genel Seçim gerçekleşti. Toplam 11 bin 985 milletvekili Meclis'te görev yaptı. Bu vekillerin sadece 717'si kadın. 2023 genel seçimlerinde Hüda-Par ve Yeniden Refah Partisi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmesiyle, Cumhuriyet tarihinin en cinsiyetçi parlamentosu oluştu. 600 milletvekilinin sadece 119'u yani yüzde 19.83'ü kadın. 27. Dönem parlamentosunda yüzde 17.1 olan bu oran, 28. Dönemde sadece yüzde 2, 73 artabildi. Yine kritik eşik olan yüzde 33'ü bile yakalayamadık.

Oysa 2022'de yapılan bir araştırmaya göre, Türk toplumu kadının siyasette daha fazla temsil edilmesini istiyor. Verilere göre, kadınların yüzde 71'i, erkeklerin yüzde 54'ü kadın siyasetçi sayısı artınca, Türkiye'nin gelişeceğini, daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor.” (Kadir Sinici)

Editör: Kadir Sinici