10 Eylül'de Southampton'da başlayan ve toplamda 8 ay süren retro yarış Ocean Globe Race'in Cape Town'a varan ilk etabını, Derin Deniz Bınaroğlu ile Ezgim Mıstıkoğlu'nun da yer aldığı Translated 9 ekibi kazandı.

Yelken yarışlarında Lüleburgazlı Derin Deniz Bınaroğlu’nun da bulunduğu yarışların birinci etabını galibiyetle bitiren ekip Translated 9 yelkeniyle turu tamamladı.

7305 deniz mili süren ilk yarışı, 40 gün 13 saat 48 dakika 15 saniyede tamamlayan ekip, sıradaki startı 5 Kasım'da yapacak. 45 günde tamamlanması beklenen ikinci yarışın Aukland'a varacak olan yelkenlinin otası ise yaklaşık 7250 deniz mili mesafede olduğu aktarıldı.

1500 kişinin başvurduğu takım seçmelerinden toplam 10 kişinin seçildiği ve 10 kişi arasında yer alan iki Türk yelkenci Ezgim Mıstıkoğlu ve Derin Deniz Bınaroğlu, en genç yelkenciler olarak Translated 9 adlı tekne ile Ocean Globe Race’de yarışarak 1. Etapta dereceye girdiler.

Yarış, 1973 yılında start alan efsanevi Whitbread Round The World Race ruhunu yaşatmak için etkinliğin 50'nci yılı anısına düzenlenirken,toplam 27.000 millik dört ayaklı Ocean Globe Race'e katılan ekipler 1988 yılı öncesinde yapılmış teknelerde bilgisayar, uydu, GPS gibi son teknoloji ürün ekipman olmadan yarışıyor.

2-61

Yarış 50. Yıl Anısına Düzenleniyor

1973 yılında başlayan Whitbread Round The World yarışının 50. yılı anısına düzenlenen ve dünya çapında ünlü bir yelken yarışı olan Ocean Globe Race, eski yelken teknolojilerinin kullanıldığı ve yelkencilerin dünyanın çevresini dolaşarak katılımcıların denizcilik becerilerini, dayanıklılıklarını sınadığı bir yarış.  

Gerçekleşecek yarışta yelkenciler; elektronik seyir cihazları, bilgisayar, GPS, otopilot vs. gibi ekipmanların kullanılmaması dikkat çekerken Katılımcı ekipler, kural olarak sadece eski nesil yelken tekneleriyle yarışarak modern navigasyon teknolojileri yerine o dönemin navigasyon ekipmanlarını kullandılar.

10 Eylül’de startı veren Ocean Globe Race’de yelkenciler dünyanın çevresini dolaşarak toplamda 27 bin deniz mili yol aldı 8 ay süren olan yarış 4 ayak ile sona erecek. 

Yarış İlk ayağına Southampton (İngiltere)-Cape Town (Güney Afrika Cumhuriyeti), ardından Cape Town-Auckland (Yeni Zelanda), daha sonra Auckland-Punta Del Este (Uruguay) ve son ayak olan Punto Del Este-Southampton rotasını takip ederek tamamlayacak.

Yarışmaya katılan yelkenciler, Atlantik, Hint ve Pasifik Okyanuslarını geçerek zorlu deneyimler yaşayarak Ümit, Leewin ve Horn burunları gibi noktalar da mücadele etti. (Haber Merkezi)

4-113-26

Editör: Haber Merkezi