1-716

 1940 yılında  Kırklareli'nin  Vize ilçesinde doğan Olgaç, orta öğrenimini yarıda bırakmasıyla sinemaya 1962'de yönetmen Memduh Ün'ün asistanı olarak başladı. Başka yönetmenlerin yanında da asistan olarak çalışan Olgaç,  İlk filmini 1965'de çekti. Üçünüzü de Mıhlarım isimli filminin başrolünü Yılmaz Güney üstlenmişti. Film o yıllarda Türkiye'nin en sevilen Türk sinaması sanatçılarını konuk etmişti.

işlediği hikayelerde her zaman toplumcu ve idealist bakış açısını sunan Olgaç, çektiği filmlerde de  toplumcu ve idealist yaklaşımlarını yansıtmaya devam etmişti.

O dönemlerde erkek hegemonyasının sarsan filmler yapan Olgaç'ın yönetmenlik yaptığı bu dönemde en çok filme imza atan tek kadın yönetmen oldu.

Toplumsal sorunlara eğildiği "Linç"i 1970'de, "Bir gün Mutlaka"yı 1975'te çekti. Bu filmlerle dikkatleri üzerinde topladı. 1980'li yıllarda "Kaşık Düşmanı", "Gülüşan", "Üç Halka Yirmibeş", "İpekçe", "Kurşun Adres Sormaz" gibi iddialı filmlerle adını yeniden duyurdu.

2-371

Olgaç o dönemlerde televizyonlarda en çok takip edilen dizilerinde yönetmenliğini yapmıştı.

Televizyonlarda başrollerini Hülya Koçyiğit ve Çetin Tekindor'un paylaştığı, Çocuklarımı Kim Sevecek isimli filmin uyarlamasına yer veren Olgaç, beş çocuklu bir ailede ölümcül bir hastalığa yakalanan annenin, çocuklarına yeni aile aramasını anlatan filmi, hatırlarda kalan bazı filmlerinden oldu.

Bilge Olgaç, pek çok ödülle kariyerini taçlandıran bir kadın yönetmen olurken,  1970'de Adana Altın Koza Film yarışması'nda, Linç isimli filmi, 3. en iyi film ödülüne hak kazanmıştı.  1984 yılında , 21. Altın Portakal Festivali'nde, Kaşık Düşmanı isimli filmiyle iki ödül birden aldı. En iyi senaryo ve 3. en iyi film ödülü..de daha sonralarında kariyer hayatında aldığı ödüllerden bazıları oldu.

3-138

Unutulmayan Bir Kadın, Unutulmayan Bir Yönetmen

Kaşık Düşmanı filmiyle 7. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali'nde en iyi film ödülü ve basın ödülü sahibi olan Türkiye'nin ilk kadın yönetmeni Bilge Olgaç, ölümünden sonra da Türkiye'de ilk kez düzenlenen Kadın Filmleri Festivali'nde yer aldı.1998 Haziran'ında Uçan Süpürge tarafından düzenlenen bu festivalde, Bilge Olgaç, Kadın Ustaya Saygı bölümünde anıldı ve kadın konusunu işlediği üç filmi Kaşık Düşmanı, İpekçe ve Gülüşan gösterildi.

Çoğunun senaryosunu kendisinin yazdığı 33 filmi bulunan Bilge Olgaç, 2 Mart 1994'de henüz 54 yaşındayken Taksim'deki evinde çıkan yangın sonucu hayatını kaybetti. Bu dönemlerde Olgaç, yeni filmini henüz bitirmişti. Son filmi, Bir Yanımız Bahar Bahçe, ölümünden sonra vizyona giren filmi oldu. 

4-83