Kırklareli’ndeki ilk askeri mahfeli(ordu evi) Karaumur Caddesinin üstünde bulunan öğretmen Şerif Baykut’un evidir.

Yeni mahfelin açılması ile bu bina uzun süre bando dairesi sonrasında lojman olarak kullanılmış ve 1940’lı yılların sonunda yıkılmıştır. Yayla Caddesi üzerinde bulunan (tapuda Camiikebir Mah. 89 ada 15 parsel)  öncesinde bir Türk’e ait iken Daki isimli bir Rum tarafından satın alınan, mübadele sonrası hazineye geçen konut, Kırklareli 2. Süvari Tümen Komutanı Mürsel Bakü Paşa tarafından ihya edilmiş, 27 Ocak 1926 tarihinde Milletvekilimiz Dr. Fuat Umay, Kırklareli Valisi Sait Bey, Mürsel Paşa, Kamu Çalışanları ve Kırklareli Halkının katıldığı gösterişli bir merasim ile açılmıştır.

Bakü Fatihi, İzmir’e ilk giren Süvari Birliğinin Komutanı Mürsel Bakü Paşa açılış esnasında konuşmasında Mahfeli tesisteki maksadı izah ederek memur ve münevverlerle daha yakından temas ederek Büyük Gazinin açtığı medeniyet yolunda samimi bir elbirliği ile ilerlemek gayesini güttüğünü ve huna muvaffak olursa bahtiyar olacağını söyleyerek misafirlerine teşekkür etmiş, Vali Sait Bey de mahfelin memleket için faydalı hizmetleri olacağını ve bu arada asker, sivil memleket aydınları arasında bağlılıklar ve sevgiler tesis edeceğini de düşünerek iftihar duyduğunu ve bu fırsatı bahşettiğinden dolayı Vilayet namına Mürsel Paşaya teşekkür ettiğini beyan etmiştir. Törende Askeri ve Resmi heyetin yanı sıra açılışa katılan halka çay ikramı yapılmıştır. Mürsel Paşa mahfelin 1. katına salon düzenlemesi yaptırmış, 15 Aralık 1927 de bu salonda bir balo tertip etmiştir. Yazın bahçesinde oturulan mahfelde, saz dinlenir, asker, sivil, Türk ve Musevi vatandaşlar bu eğlenceden faydalanırdı.

Kırklarel

1960’lı yılarda İstasyon Caddesinde bulunan Doktor Hacıyannakis’e ait fabrika binasının ordu evine dönüştürülmesi ile mahfel binası yıkılmış, bahçesinde sonradan inşa edilen müştemilat askeri kantin, gazino ve son olarak Astsubay Ordu evi olarak kullanılmıştır. Yakın geçmişe kadar kullanılan bahçe günümüzde kaderine terk edilmiş durumdadır.

B2A5357B Db65 4B73 B57B 281F7655904F