Ramazan Bayramının neşesi şeker ve çikolataların fiyatları nasıl?

Ramazan Bayramı geldi çattı. Önümüzdeki Çarşamba günü başlayacak bayram öncesinde ilimizdeki en eski dükkanlardan, kendi alanına ise en eski olan Sunal Şekerleme Sahibi Murat Sunal ile konuştuk. Vatandaşların çikolata-şeker alımlarını, ilgiyi kısacası eski bayramların tadının kalıp kalmadığını konuştuk.

“Eski bayramların neşesi kalmadı”

Bayram tatillerinin yeni nesil için artık sadece bir “tatil” olarak görüldüğü için genç neslin çok fazla bayram şekeri ya da çikolata almadığını söyleyen Murat Sunal genel olarak kendi sektörlerinin pek çok vatandaş için artık lüks olduğunu ifade etti. Alımların ciddi olarak düştüğünün altını çizen Sunal; “Ramazan için alışverişler henüz çok hareketlenmedi hafta sonuna doğru özellikle emekliler paralarını alırsa o zaman işler hareketlenebilir. Zaten gitgide alımlar düşüyor. İnsanlar için bizim işimiz lüks kaldı. Ancak ihtiyacı olan kişiler oluyor. İhtiyacı olanlar da genellikle daha yaşlı vatandaşlarımız oluyor. Gençler zaten bayram olayını bitirdi. Bayramlarda gezme ve ziyaret etme yerine tatile kaçmayı düşünüyorlar. O yönde gençlerimiz biraz eksik kalıyor maalesef. Yaşı olan vatandaşlarımızın da maddi durumları malum çok azaldı yani alımlar. Eski bayramların neşesi kalmadı o yüzden” dedi.

“Dünya genelinde kakao krizi var”

Dükkanındaki ürünlerin fiyatlarından bahseden Sunal; “Fiyatlarda dünyada yaşanan global bir kakao krizinden dolayı fiyatlar çok arttı. Dünya genelinde kakao yok; fiyatlar 3 bin 500 dolar civarından 9 bin dolar civarına çıktı. Biz bazı çalıştığımız firmaları bile getirememeye başladık. 1400-1500 civarlarına geldi fiyatlar. Daha düşük fiyatlı çikolatalar da var ama kaliteli markaların çikolataları pahalı oluyor. Fiyatlarımız 180 liralardan başlıyor 1500’e kadar çıkıyor. Ama gerçek kakao yağından yapılan çikolatalar 700-800 Liradan başlıyor. Şeker fiyatları 120-240 Lira arasına değişiyor. Ama ortalama 150-160 arası değişiyor. Genel olarak yeni aldığımız fiyatlar şu anki satış fiyatlarından daha fazla” şeklinde konuştu.