11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı’nın bitmesi ile birlikte beslenme düzeni değişiklik gösterecek. Bizler de tecrübeli Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik ile bir araya gelerek hem rutine dönüş hem de Ramazan Bayra

Ramazan Bayramı’nın ilk gününde sıvı tüketimine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik, “İlk gün artmış sıvı ihtiyacını unutmayarak su içimine özen göstermeli, hafif beslenmeli metabolizmayı ve bedeni alıştırarak yemek yenmeli, ikinci ve üçüncü günler ise ilk güne oranla miktarı biraz daha arttırarak normal beslenme düzeninize geçiş yapabilirsiniz.  Tüm sevdiklerimizin bir araya geldiği bu özel günlerde duyulan özlem, sevinç ve heyecanla hazırlanan kahvaltı sofralarını hayal edebiliyorum. Kahvaltı tabii ki çok önemli ama özellikle bayramın ilk günü kahvaltıda yağlı yiyecekler, kızartmalar, işlenmiş etler, börekler, poğaçalar yerine; yumurta, beyaz peynir, söğüş mevsim sebzeleri, tam tahıllı ekmek, çiğ kuruyemişler ile güne başlanmalıdır.

Günün devam eden saatlerinde kızartmalı veya ağır yemekler yerine haşlama, buğulama, ızgara şeklinde pişirilen yemekleri tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Ramazanda gün içinde beslenme ve sıvı tüketiminde oluşan yetersizlik ve dengesizlikler nedeniyle bozulan bağırsak düzeni için posalı besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin. Posa tüketimini arttırmak adına kurubaklagilleri, sebze ve meyveleri, tam tahıllı besinleri öğünlerinize ekleyin. Aynı zamanda yemeklerin yanında illa pilav arıyorsanız tercihinizi pirinç pilavı yerine bulgur pilavından yana kullanabilirsiniz. “ dedi.

“Tüketeceğiniz Besinleri İyi Çiğneyin”

Tüketilecek besinlerin çok iyi çiğnenmesi gerektiğini, ara öğünlere de dikkat edilmesi tavsiyesinde bulunan Çelik, “ Uzun süren açlıklardan sonra hazımsızlık ve mide problemi yaşamamak adına tüketeceğiniz besinleri iyi çiğneyin, azar azar ve sık sık olacak şekilde öğünleri planlayın, ara öğünleri lütfen atlamayın.“ ifadelerini kullandı.

“Sahur Yemeklerine Gece Yemeği Olarak Devam Etmeyin”

Sahur yemeklerine gece yemeği olarak devam edilmemesi hususunun öneminden bahseden Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik, “Ramazan ayı boyunca alıştığımız sahur yemeklerine gece yemeği olarak devam etmeyin. Yatmadan en geç 2 saat önce bir ara öğün yapıp, besin alımını durdurun. “ şeklinde konuştu.

“Bayram Boyunca Tatlı-Çikolata Tüketimine Dikkat Edin”

Tatlı-çikolata tüketimine özellikle vurgu yapan Diyetisyen Çelik, “Bayram boyunca tatlı-çikolata tüketimine dikkat edin. Çevrenin baskısından dolayı aşırı yeme eğiliminden uzak durmaya çalışın. Gittiğiniz yerlerde yapılan ikramların hepsini birden tüketmeyin, ikramları geri çeviremiyorsanız birer parça tadına bakıp bırakın ya da bir misafirlikte tatlı yediyseniz diğerinde tuzlu olan seçeneği tercih etmeye çalışın. Ziyaret sırasında ikram edilen şeker, şerbetli tatlının ardından bir çay bardağı süt veya bir su bardağı ayran tüketerek kan şekeri seviyenizi dengede tutabilirsiniz. Alternatif varsa şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih edin. Gün içinde ziyaretlerde tatlı yediyseniz o gün için meyve tüketmeyin ve ekmek tüketiminizi azaltın.

“Çocuklarınıza Şeker/Çikolata İle İlgili Yasak Koymayın, Sınır Koyun”

Bayram deyince çocukları unutmamak gerekiyor. Şeker-çikolata dendiğinde bayramı en heyecanlı şekilde yaşayan çocuklar aklımıza geliyor. Fazla miktarda şeker/çikolata tüketimi diş sağlığında bozulmaya, sindirim ve bağırsak problemleri açısında da sıkıntılar yaşamaya sebebiyet verebilir. Çocuklarınıza şeker/çikolata ile ilgili yasak koymayın, sınır koyun. Biliyorsunuz ki yasaklar hep cazip gelir ve sizden gizli tüketebilirler. Gün içinde yenecek çikolata/şekerin belli bir limiti olduğunu bunu aşmamaları gerektiğini belirtin. Tatlılar/şekerlemeler ile öğün geçiştirmemeye özen gösterin.” dedi.

“Günde 8-10 Bardak Su İçmeye Özen Gösterin”

Tecrübeli Diyetisyen Aleyna Aşık Çelik son olarak şu değerli bilgileri aktardı: “

Günde 8-10 bardak su içmeye özen gösterin. Hiçbir sıvının su yerine geçmeyeceğini unutmayın. Çay/kahve tüketiminde dikkatli olmak gerekiyor. Günde 8 bardaktan fazla çay, 2 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir. Aşırı kaçılması çarpıntı ve mide problemlerine sebebiyet verebilir. Ayrıca çay/kahve diüretik etkiye sahip olduğu için vücuttan sıvı kaybına neden olurlar. Bayramda fiziksel aktiviteyi arttırmak adına ziyaret edeceğiniz kısa mesafelere yürüyerek gidin, asansörü değil, merdivenleri tercih edin.

“Herkese Mutlu, Sağlıklı, Huzurlu Bayramlar Dilerim”

Bu bayram sağlıklı beslenme adına bir adım atmak, değişiklik yapmak isterseniz; misafirlerinize şerbetli tatlılar yerine meyveli-sütlü tatlılar, şeker yerine kuru meyveler ikram edebilirsiniz. Ayrıca kuru meyvelerinize sağlıklı yağlar olan çiğ kuruyemişler (ceviz,fındık,badem) ile karıştırıp, hem sağlıklı, hem de vitamin-mineral içeriği yüksek ikramlıklar hazırlayabilirsiniz. Herkese mutlu, sağlıklı, huzurlu bayramlar dilerim.