Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç, 3 boyutlu beton baskı teknolojisinin avantajlarını Alternatif’e anlattı.

Kılınç açıklamalarında; “Konaklama ihtiyaçlarında artık daha hızlı, daha maliyetsiz ve daha şık yapıların yapımlarını kolaylaştıran 3 boyutlu bir beton teknolojisi söz konusudur. 3 boyutlu beton baskı teknolojisinin konvansiyonel yönteme göre avantajlarının fazlaca olduğunu söylemek mümkündür. Buradaki en önemli husus Türkiye’de 3 boyutlu beton baskın teknolojisinin daha ileri seviyelere taşınması gerektiği gerçeğidir” dedi.

Kadir Kılınç konu hakkında şu bilgilendirmede bulundu;

“Topraklarımızın büyük bölümü deprem kuşağında yer alması nedeniyle deprem gerçeği ile yüz yüze olmamız ülkemizin değişmez gerçeklerindendir.

Günümüz teknolojisi ile yapı üretim aşamasına gelinceye kadar geçen bir milyonu aşkın sürede insanlar barınma ihtiyaçlarını çok farklı yöntemlerle gerçekleştirmiştir. Başlangıçta insanlar doğada hazır bulunan ortamları barınak olarak kullanmışlardır. İnsanoğlu var olduğu günden beri temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacını karşılamak için sürekli yeni arayışlar içinde olmuştur.

Zamanla toplumsal ve bilimsel birikimleri, teknolojik olanakları kullanarak barınak yapmada değişim ve dönüşüm yaşamışlardır. İnsanların güvenli binalarda yaşama isteği, yaşanılan yapının ne ölçüde deprem ve benzeri afetlere dayanıklı olduğu ve bu nedenle yapı kalitesinin ya da bir başka değişle inşaatın ne derece doğru ve güvenilir yapıldığının belirlenmesi gerçeğini ortaya koymaktadır. Yapılar daha çok geleneksel üretime dayalı olarak yapılmasına rağmen teknolojik gelişmeler bu sektörü de dönüştürmeye başlamıştır.

Kırklareli Üniversitesi Başarılarına Devam Ediyor Kırklareli Üniversitesi Başarılarına Devam Ediyor

Dünyada en yaygın kullanılan yapı malzemesi betondur. Dünyada her yıl 25 Gton beton tüketimi söz konusu olmaktadır. Her yıl kişi başına yaklaşık olarak 3,8 ton beton kullanılmaktadır. Çimento sektörü dünyadaki toplam karbondioksit emisyonunun % 5-7’sinden sorumludur. Dünyadaki tüm enerji tüketiminin % 40’ını inşaat sektörü kapsamaktadır. Beton üretiminde karbon ayak izi oldukça yüksektir.

Günümüzde yapı sektörü ekolojik ve ekonomik bir dönüm noktasına ulaşmıştır. 3 boyutlu yazıcı ile üretim teknolojisi dijital bir üretim teknolojisidir. Yapı sektöründe karbondioksit emisyonu büyük önem taşıyan bir husus olmuştur. Normal yapım teknolojisinde karbondioksit emisyonları yüksek olmaktadır. 3 boyutlu beton baskı teknolojisi ise karbondioksit emisyonlarında azalma sağlayan bir teknolojidir. Beton dünyada en yaygın olarak kullanılan yapı malzemesidir. Yapı sektörü yeniliklere açık bir sektördür. Yapı sektöründe maliyeti en yüksek kalemlerden birisi kalıp işleridir. Kalıp işleri toplam maliyetin yaklaşık % 80’i olmaktadır. Son yıllarda 3 boyutlu beton baskı teknolojisi kullanımı gittikçe artmaktadır. 3 boyutlu beton baskı teknolojisi 1980’lerde başlamıştır. 3 boyutlu beton baskı teknolojisi konvansiyonel yapım teknolojisi ile karşılaştırıldığında 3 boyutlu beton baskı teknolojisinde kalıp ve işçiliğin ortadan kalkması ve proje sürelerinin daha kısa olması nedeniyle maliyette önemli bir tasarruf beklenmektedir.

Ancak bu teknolojide alışılmamış bileşenler kullanan karışımlar ve karışımın oranlarının ve özelliklerinin daha sıkı kontrolü betonun maliyetini artırabilmektedir. Bu teknolojide kalıbın ortadan kaldırılması ve malzeme israfının azaltılması sonucunda çevresel etki de azaltılmış olur. 3 boyutlu beton baskı teknolojisi laboratuvar teknolojisi olmaktan ziyade pilot projelerde kullanılmakta olan bir teknoloji haline gelmektedir. 3 boyutlu beton baskı teknolojisinin geometrik ve tasarım esnekliği bu teknolojinin yapısal elemanların üretiminde kullanılabileceğini mümkün kılmaktadır. Bu teknolojide kalıp işlerine gerek duyulmamaktadır. Bu da zamandan ve maliyetten bir tasarruf sağlamaktadır. Yapıların daha az zamanda daha az insan gücü ile düşük maliyetle yapılması, çevreye duyarlı ve enerji verimli olması isteği farklı üretim teknikleri arayışına yönlendirmiştir.

3 boyutlu beton baskı teknolojisi robotik temelli olup katmanlı bir üretim teknolojisidir. Bu üretim teknolojisi, özel mimari tasarım elemanları ya da büyük ölçekli yapı elemanlarını kalıp kullanmaksızın katman şeklinde üretebilmeye olanak sağlamaktadır. Bir bileşenin geometrik karmaşıklığı 3 boyutlu beton baskı teknolojisinde önem taşımamakta ve üretim sürecine herhangi bir ek maliyet getirmemektedir. Beton teknolojisinde yıllar geçtikçe yenilikler ve farklılıklar artmıştır ve bu yeniliklerin başında da 3 boyutlu beton teknolojisi öne çıkmıştır.

Konaklama ihtiyaçlarında artık daha hızlı, daha maliyetsiz ve daha şık yapıların yapımlarını kolaylaştıran 3 boyutlu bir beton teknolojisi söz konusudur. 3 boyutlu beton baskı teknolojisinin konvansiyonel yönteme göre avantajlarının fazlaca olduğunu söylemek mümkündür. Buradaki en önemli husus Türkiye’de 3 boyutlu beton baskın teknolojisinin daha ileri seviyelere taşınması gerektiği gerçeğidir. Türkiye’nin 3 boyutlu beton baskı teknolojisinde diğer ülkeler ile yarışabilecek düzeye getirilmesi için devlet teşviklerinin artırılması, özel sektörün bu konuya yönlendirilmesi ve maddi desteklerin yeterli düzeylere çıkarılması gerekmektedir. Öte yandan özel sektör ile üniversiteler 3 boyutlu beton baskı teknolojisi konusunda iş birliği içerinde olmalıdır ve üniversitelerin bu teknolojiyi geliştirebilmeleri yönünde desteklenmesi gerekmektedir. Her alanda kendini gösteren dijitalleşmenin gelmiş olduğu bu seviye iyi değerlendirilmelidir ve bu fırsat kaçırılmamalıdır.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi