Engelliler Haftası, 10 Mayıs Cuma günü saat 10.30’da düzenlenen yürüyüşle başladı. Dingiloğlu Parkı önünden start alan yürüyüşe Kırklareli Valisi Birol Ekici, Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut, ilimizdeki Engelli STK’ları, kurum amirleri, engelliler ve vatandaşlar katıldı.

Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda sonlanan yürüyüşün ardından Atatürk Anıtına çelenk bırakılıp, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı engelli dernekleri adına Kırklareli Engelli Hakları Dayanışma Yardımlaşma Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ercan Dinkler yaptı.

Tuna Soykan'dan Başkan Derya Bulut'a Teşekkür Tuna Soykan'dan Başkan Derya Bulut'a Teşekkür

D S C 0466

Engelliler Haftasının önemini anlatarak konuşmasına başlayan Dinkler; “Engellilik insanlığın ortak sorunu olduğundan, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde Hafta boyunca Engellilerin genel sorunları, topluma kazandırılmaları, konularında yayınlar, toplantılar ve seminerler düzenlenir çözüm önerileri sunulur ve rapor haline getirilir.

Genelde çocuklarımıza ve topluma Engellilere yardımcı olma bilinci aşılanmaya çalışılmaktadır. Hâlbuki yardımcı olma yerine bu hayatta Engellilerinde var olduğu ve Engel durumuna göre çözümler üretilerek her insan gibi birlikte ve eşit olarak yaşam hakkı olduğu görülmesi, yeterli olacaktır” dedi.

“Hiçbir engelli bilerek ve isteyerek engelli olmadığını unutmayalım”

Engellilere yardım etmenin değil hayata katılmaları konusunda desteklemenin önemine dikkat çeken Dinkler şu ifadeleri kullandı; “Engelliler de yaşamlarını sürdürmek için çalışmak, gelir sağlamak zorundadırlar. Çünkü çalışmak yaşamı güzelleştirir, insanı mutlu eder, huzur verir.

Engellilere acıyarak bakmak ve Engellinin durumuna üzüntü ile bakmak soruna çözüm getirmez. Ayrıca dilenci gözü ile de bakılması son derece yanlış olması ile beraber sen Engellisin yapamazsın, gidemezsin, çalışamazsın, temsil etmek senin neyine kapasiten yok durumun ortada gibi söylemler yapmak yerine tam tersine onları teşvik etmek cesaret vermek daha uygun olacaktır.

Hiçbir Engelli bilerek ve isteyerek Engelli olmadığını unutmayalım. Her insanın Engelli olabileceği gerçeğini de aklımızdan çıkarmamalıyız. Hiç kimse bir saat bir gün sonrasında neler yaşayabileceğini başına ne gelebileceğini bilemez” ifadelerini kullandı.

D S C 0420

Engelliler olarak isteklerini anlatan Dinkler; “Biz Engelliler çok şey istemiyoruz aslında Devletimiz bizler için yapılması gerekeni 2005 yılında 5378 sayılı Engelliler yasasını çıkartarak yapmıştır. Bu yasaya tamamen uyulsa düzenlemeler bu yasaya göre yapılmış olsa yeterli olacaktır. Zaten kısıtlı olarak yaşadığımız bu hayatta verilmiş olan haklarımızın gasp edilerek daha çok sorun ile uğraşmak istemiyoruz sadece yollarda değil her yerde, her platformda rahatça, özgürce, Eşit ve adil bir yaşam hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Engel durumlarımıza göre Radikal kararlar ile Düzenlemelerin yapılmasını yaşam kalitemizin biraz daha yükseltilmesini istiyoruz. İlimizde veya Ülkemizde Engellilere yönelik ve yararına yapılacak her şeyi Engellileri temsil eden Dernekler ile paylaşarak ortak bir fikir oluşturularak yapılmasını daha uygun olacağını düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından engelli bireyler şiir okudu. Program hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.

D S C 0459D S C 0472

Muhabir: Volkan Abuy