Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yapılan Sultanlar  Yolunda Osmanlı Medeniyet'i tema konusu ile ilgili çarpıcı ayrıntılar hakkında detaylar verildi.  Osmanlı'nın geleneksel lezzetlerinin  geniş bir alana yayıldığı coğrafyada, Vişneli Yaprak Sarma'sının Macaristan topraklarında dahi uzandığı ortaya çıktı.

Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü olarak Sultanlar Yolunda Osmanlı Medeniyeti tema konusu  kapsamında araştırmaları gerçekleştirilen ülkeler arasında yer alan Macaristan’da, Osmanlı kültürüne ait birçok buluntuya rastlandığı öğrenildi.

Osmanlı tarihinin bu geniş yemek kartelasında Vişneli Yaprak Sarma'sının hikayesini  anlatan Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü araştırmacıları bu ilginç lezzetin tarihini şöyle aktarıyor, " Rivayete göre, 17. yüzyıl civarında, Szentes yakınlarında konaklayan Osmanlı ordusundan Ahmed isimli bir asker, bir Macar kızına âşık oluyor. Yetmiyor, onu zor bir durumdan kurtararak kahramanı da oluyor. Akıllı asker, kızın babasının da gözüne girmesi gerektiğini kestirmiş olacak ki, babasına bir vişne ağacı hediye ediyor. Böylece Szentes vişneleriyle meşhur bir yer haline geliyor. Hikâyeleri anlatması ve dinlemesi tatlıdır ama ne kadar gerçektir bilinmez, yine de vişnesiyle ünlü bu ülkenin en kaliteli vişnelerinin bugün hâlâ Szentes civarında üretildiği bir gerçek." (Güfte Çanlı)

1-575

Editör: Güfte Çanlı