II. Dünya Savaşı öncesinde Avrupa’da baş gösteren silahlanma hareketi ve gerilimin artması nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hazır halde tutulması ve dış tehditlere karşı gözdağı verilmesi amacıyla 1935, 1936, 1937 ve 1939 yıllarında Trakya’da bir dizi askeri tatbikat gerçekleştirilmiştir.

Manevra ismi verilen bu tatbikatlara Devlet Erkanı tarafından üst düzeyde katılım gösterilmiş ve yabancı asker ve gazeteciler davet edilmiştir.

21-26 Ağustos 1935 tarihleri arasında Kırklareli – Babaeski – Lüleburgaz arasında gerçekleşen askeri manevralara iki Kolordu katılmış, Manevranın Başhakemliği Korgeneral Nazmi Solok diğer hakemlikleri ise Korgeneral Asım Gündüz ve Tümgeneral İshak Avni Akdağ yapmıştır. Manevraya katılan Kırmızı Kuvvetler Hamitabat Köyünde, Mavi Kuvvetler ise Karahalil Köyünün hemen güneyinde konuşlanmıştır. 21 Ağustos 1935 günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mareşal Fevzi Çakmak tatbikatı izlemek ve denetlemek üzere trenle Alpullu’ya gelmiştir. Baştan aşağı süslenen Alpullu’da halkın yoğun ilgisine bir konuşma yaparak cevap veren Mareşal Fevzi Çakmak sonrasında Babaeski’ye geçmiş, burada Manevra Komutanları ile görüşmüştür. Daha sonra kıtaları denetlemiş, denetim saat 22.30’da bitmiştir. Denetim sonrası gece Mavi Kuvvetlerin hareketi ile başlayan manevralar Kırmızı Kuvvetlerin hareketi ile devam etmiştir. Manevraya Zırhlı birlikler, topçu birlikleri, makineli tüfek takımları, süvari birlikleri, piyadeler ve savaş uçakları katılmıştır.

Whatsapp Image 2024 01 13 At 14.54.38

Manevraların sona ermesi ile 26 Ağustos 1935 günü Kırklareli Merkezinde, istasyon altında bulunan koşu meydanında (at yarışlarının yapıldığı alan) çok büyük ve parlak bir geçit töreni gerçekleştirilmiştir. Bir gün öncesi ve sabahın erken saatlerinde çevre il, ilçe, belde ve köylerden Kırklareli’ne akın eden binlerce insan şehirde büyük bir kalabalık oluşturmuş Kırklareli tarihi günlerinden birini yaşamıştır.

26 Ağustos 1935 günü Saat 08.30’da başlayan geçit törenine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mareşal Fevzi Çakmak, Orgeneral Fahrettin Altay, Orgeneral Salih Omurtak, Orgeneral Ali Sait Akbaytogan, Korgeneral Mustafa Galip, Korgeneral Kemal Doğan, Kırklareli Valisi Faik Üstün, Tekirdağ Valisi Haşim İşcan, Edirne Valisi Osman Şahin katılmıştır. Orgeneral Salih Omurtak’ın komutasında başlayan geçit töreni esnasında, Şanlı Ordumu bağrına basan Kırklareli halkı “Yaşa” tezahüratları ile Ordumuzu coşku ile karşılamıştır.

Whatsapp Image 2024 01 13 At 14.54.39 (2)

Geçit töreninde ilk olarak Süvari birlikleri çıkmıştır. Dörtnala koşan atları ile akrobatik hareketler yapan Süvari birlikleri töreni izleyen halkın coşkusunu arttırmış, hemen arkasından topçu birlikleri, makineli tüfek takımları ve sonrasında zırhlı birlikleri geçide katılmış, zırhlı birliklerine savaş uçakları eşlik etmiş, savaş uçakları yapmış oldukları akrobatik hareketler ile muhteşem bir gösteri sunmuşlardır.

Saat 12.00’de sona eren geçit töreni sonunda Kahraman ordumuz, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e bağlılık yemini etmiş, son olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mareşal Fevzi Çakmak Kahraman Ordumuza seslenerek şu sözleri söylemiştir; “Arkadaşlar, uzun ve sürekli geçen çetin dağlarda yapılan garnizon tatbikat talimlerinden sonra askerin bu günkü yapılan geçit resminde gösterdiği intizamdan dolayı takdir ederim. Bu çelik orduyu yetiştiren komutan arkadaşlara teşekkür ederim. Bütün subay(zabit) ve eratın(efrat) gösterdikleri kahraman etvardan dolayı kendilerine takdir ve selâmlarımı söylemenizi rica ederim” konuşma bittikten sonra bütün Komutanlarının ellerini tek tek sıkmıştır.

Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, ayrıca 12 Ocak 2023 günü Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde teröristlerle yaşanan ve bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır dilerim.

Kaynak : 27.05.1935 tarihli, Akşam, Kurun, Cumhuriyet, Son Posta ve Tan Gazeteleri

Whatsapp Image 2024 01 13 At 14.54.39

Whatsapp Image 2024 01 13 At 14.54.39 (3)